Jeste li se ikad našli u situaciji da stojite ispred osobe i nikako se ne možete sjetiti njegovog imena? Ako jeste, nemojte se zabrinuti jer zaboravljivost je u današnje vrijeme potpuno normala. No, uz pomoć 5 lakih koraka možete osvježiti i 'bildati' pamćenje

1. Doručak
Doručak je doista najvažniji obrok što znatno utječe i na vašu memoriju. Nikako nemojte preskakati ugljikohidrate jer oni su prijeko potrebni vašem stanicama u mozgu. U vaš doručak uvrstite cjelovite žitarice poput kruha, tosta, tjestenine, riže ili musli.

2. Vježbanje
Tjelovježba ubrzava cirkulaciju krvi dovodeći na taj način do vašeg mozga vrlo važan kisik koji je potreban za normalan rad mozga. Dokazano je da čovjek nakon fizičkog napora može zapamtiti 20 posto više riječi. Preporuka su aktivnosti koreografijom poput plesa, kick boxinga, zumbe ili sličnih plesnih treninga.

3. Promijenite font slova u kompjutorskom programu
Ako koristite Word ili neki drugi kompjutorski program u kojem pišete, svako jutro promijenite vrstu slova. Takva minimalna promjena može dugoročno utjecati na očuvanje memorije. Na taj način lagano opterećujete mozak i tjerate ga na dodatni rad koji vi ne primjećujete, ali vaš mozak itekako.

4. Surfanje internetom
Samo sat vremena dnevno surfajući internetom tražeći i čitajući članke pojačat će vašu kratkoročnu memoriju. Spoj vizualno i verbalno aktivnog surfajući postaje vrlo snažno, ali to se ne odnosi na igrice, Facebook i slanje mailova već na konkretnu potragu za člankom koji vas zanima.

>> Isprobajte trikove za pamćenje imena

>> Zašto je dobro zadrijemati na poslu?

5. Čašica vina
Čaša vina uz večeru pozitivno utječe na pamćenje. Istraživanje je pokazalo kako alkohol u malim količinama ima anti-upalno djelovanje, a osobe koje povremeno ispiju dobru kapljicu nakon obroka imaju puno bolje prehrambene navike od primjerice pivopija. Živjeli!
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju