Lista deset najopasnijih namirnica koju je nedavno izdao američki Ured za hranu i lijekove iznenadila je javnost. Na njoj se našao čak i krumpir. O čemu je riječ i je li situacija alarmantna?

Malo koji prehrambeni proizvod koji su Amerikanci proglasili opasnim ne unesemo u organizam nekoliko puta tjedno, no opasnoste ne leži u namirnicama već u mikroorganizmima koje često kriju.

'Potrebno je prati ruke i to često, prije jela, prije priprepanja i prije serviranja hrane', naglašava liječnica Stela Žamboki.

Lista najopasnijih namirnica

Na desetom mjestu liste najopasnijih namirnica nalazi se bobičasto voće. Problem nije u voću već u divljim životinjama koje svojim izlučevinama mogu konteminirati takvo voće. Najopasnij aje moguća infekcija hepatitisom A.

Deveto mjesto liste zauzele su mnogima omiljene klice. One su podložne mikrobiološkim promjenama, naglašava nutricionistica Alma Bunić.

Osmo mjesto zauzele su rajčice. Salmonela, grčevi u želucu i mučnina samo su neki simptomi koje ovo povrće može izazvati, a u radikalnim slučajevima može doći i do zatajanje bubrega.

Na sedmom mjestu nalazi se sladoled, omiljena ljetna poslastica koja svakim lizom može donijeti salmonelu.

Šesto mjesto liste zauzeli su sir i vrhnje koji se često neprimjerno skladište. Prilikom konzumiranja posebno oprezne trebaju biti trudnice i mala djeca.

Najveće iznenađenje se nalazi na petom mjestu gdje se skriva namirnica koju konzumiramo svakodnevno, a to je krumpir. 'Hladna priprema krumpira je opasna i tu leži mogućnost zaraze', naglasila je dr. med. Stela Žamboki.

Četvrto mjesto zauzele su kamenice s kojima je potrebno biti vrlo oprezan te znati od kuda namirnica dolazi.

>> Hrana za bolji izgled i trikovi za dulji život

Treće mjesto zauzela je tuna, koja ukoliko je neprimjereno skladištena na neprimjerenoj temperaturi kada može doći do oslobađanja toksina koji će uzrokovati tipično trovanje hranom.

Na drugom se mjestu liste nalaze jaja. Većinu opasnosti otklanja dovoljn atermička obrada.

Prvo mjesto na listi najopasnijih namirnica zauzela je zelena salata. Ponekad se pranjem ne mogu ukloniti sve bakterije iz zelene salate.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju