Vjerojatno nismo ni svjesni koliko predmeti kojima se svakodnevno koristimo mogu biti opasni za zdravlje. Mobiteli, računala i tipkovnice prava su legla mikroba koji uzrokoju niz bolesti. Mogu biti prljaviji i potencijalno opasniji čak i od WC daske

Najnoviji eksperiment pokazao je da doista i jesu. I one dobre i one loše bakterije su naši životni suputnici, prisutni u svakom trenutku. Žive na stvarima kojima se svakodnevno koristimo poput tipkovnica računala i laptopa, ili mobilnih telefona. Zato su uzorke s njih testirali specijalisti iz rumunjskog laboratorija.

Rezultati ispitivanja pokazali su da su krcati mikrobima. Najviše ih je pronađeno na tipkovnici laptopa, više od 300 po četvornom centimetru.

Na tipkovnici mobitela specijalisti su otkrili plijesan. Bakterije koje u njoj žive lako ulaze u uši, usta i prodiru u kožu.

'Ukoliko trljamo oči, možemo dobiti konjuktivitis, mikrob također može uzrokovati bolesti nosa ili kroničnu upalu uha,' rekao je dr. Adrian Calugaru koji je sudjelovao u istraživanju.

>> Mobiteli prljaviji od WC školjke

Svi uzorci analiziranih predmeta u sebi su imali i stafilokok koji se i inače nalazi na ljudskoj koži. Stafilokok se može razviti i izazvati, primjerice, simptome trovanja želuca.

'Oni procvatu na vlažnom. Ako primjerice, stavite svoj hamburger na tipkovnicu, a na njoj je stafilokok, i ostavite ga tamo pola sata, na vrućinama kakve su sada, u tom vremenu možemo dobiti pokvarenu hranu,' dodao je dr. Calugaru.

Posebno su problematične situacije kada više ljudi koristi isti kompjutor, ili telefon jer se tako mogu prenositi bolesti među zaposlenicima.

Srećom, sve se može spriječiti i to prilično jednostavno pažljivim pranjem ruku i čišćenjem tipkovnica, telefonskih slušalica i mobitela. Mislite na zdravlje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju