Sljedeći tjedan u naše ljekarne stiže kontracepcijska pilula za sprječavanje neželjene trudnoće popularnog naziva pilula za 'dan poslije'. Dobivat će se isključivo dobivati putem recepta ginekologa ili liječnika opće prakse

Dok neki liječnici pozdravljaju dolazak pilule, drugi smatraju kako ona nema veze s kontracepcijom, već da je to pobačajno sredstvo, koje je i opasno.

Prva pilula za dan poslije jedina je registrirana pilula s indikacijom za hitnu kontracepciju. No, neki liječnici s tim se ne slažu.

'Riječ je o abortivnom, a ne o kontracepcijskom sredstvu, koje ima svoje nuspojave', smatra liječnica Morana Brkljačić Žagrović, glasnogovornica Hrvatskog katoličkog društva liječnika.

'Nikako se ne radi o pobačajnom sredstvu', uvjeren je liječnik Gordan Crvenković iz Klinike za ženske bolesti i porode 'Petrova'.

Pilula se koristi ako je za vrijeme plodnih dana spolni odnos bio bez zaštite ili kod nekakvih nezgoda prilikom odnosa, poput prsnuća prezervativa. Pilula se mora uzeti unutar 72 sata i učinkovitost je 94 posto, no bitno je pilulu što prije popiti. Cijena je 150 kn.

'Ova pilula nam svakako pruža mogućnost da smanjimo broj namjernih prekida trudnoće', rekao je Crvenković.

Namjernih prekida trudnoće je, prema posljednjim podacima iz 2008. bilo više od 10 tisuća. U odnosu na prijašnje godine, broj prekida trudnoće je porastao za 4 posto. Pilula za dan poslije isključivo se može dobiti putem recepta koji daje ginekolog ili liječnik opće prakse.

Na pitanje ima li nuspojava, liječnici se opet razilaze u odgovoru.

'Ima jednostavnih nuspojava, poput glavobolja i mučnina. Međutim, ima i onih kompliciranih kao što su hormonalni disbalans, poremećaj hormona kod žene te poremećaj menstrualnog ciklusa', rekla je Žagrović.

'Nuspojava nema, za razliku od pilula koje su do sada bile korištene', smatra Crvenković.

Doktor Crvenković naglašava da se ovakva pilula ne smije koristiti svakodnevno kao druge kontracepcijske pilule, jer nemaju istu funkciju i vrijednost sprječavanja neželjene trudnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju