Većina pušača uzima multivitaminske suplemente, vjerujući kako će oni popraviti štetu nanesenu pušenjem i zaštitih ih od posljedica duhanskog dima. No, i vitamini su oblaku dima potpuno nemoćni

Tajvanski znanstvenici su proveli su dva odvojena eksperimenta u kojima je sudjelovalo 154 pušača, a zatim su usporedili rezultate. Grupa od 74 ispitanika dobila je placebo, a druga polovina dobila je vitamin C. Nakon što su popili tabletu, sat vremena su popunjavali anketu, a tom prilikom bilo im je dozvoljeno da puše koliko god žele.

Tijekom tih sat vremena, ljudi koji su znali da su uzeli vitamin C pušili dva puta više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Također, ispitanici koji su uzeli vitamin C u anketi su odgovorili da se osjećaju kao da su 'zaštićeni od raka', i da zato 'opušteno' uživaju u cigaretama.

Za vrijeme drugog istraživanja, u kojem je sudjelovalo 80 osoba, ispitanicima je davan placebo. Polovina ih je znala što je u pitanju, a polovini je rečeno da uzimaju multivitamine. Kasnije su i oni odgovarali na pitanja o svom životnom stilu, navikama i pušenju, i rečeno im je da mogu pušiti koliko žele.

Rezultati su se poklapali sa onim dobivenim u prvom eksperimentu. Ispitanici koji su vjerovali da uzimaju vitamine pušili su mnogo više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Ispitanici koji u načelu vjeruju da će ih 'svemoćni' multivitaminski preparati zaštititi od raka pušili su znatno više od skeptičnih u pogledu efikasnosti vitaminskih suplemenata.

>> Pušačice češće oboljevaju od raka dojke

>> VIDEO: 8 znakova da trebate prestati pušiti

Pušači koji se oslanjaju na pozitivne efekte multivitaminskih preparata su u zabludi, jer vitamini ne mogu 'popraviti' štetu koju oni svom organizmu nanose pušenjem, navodi se u stručnoj publikaciji 'Addiction'.

Zbog toga je neophodno da liječnici svojim pacijentima pušačima skrenu pažnju na tu činjenicu, jer im to može biti dodatni motiv za rješavanja te nezdrave ovisnosti.