Većina pušača uzima multivitaminske suplemente, vjerujući kako će oni popraviti štetu nanesenu pušenjem i zaštitih ih od posljedica duhanskog dima. No, i vitamini su oblaku dima potpuno nemoćni

Tajvanski znanstvenici su proveli su dva odvojena eksperimenta u kojima je sudjelovalo 154 pušača, a zatim su usporedili rezultate. Grupa od 74 ispitanika dobila je placebo, a druga polovina dobila je vitamin C. Nakon što su popili tabletu, sat vremena su popunjavali anketu, a tom prilikom bilo im je dozvoljeno da puše koliko god žele.

Tijekom tih sat vremena, ljudi koji su znali da su uzeli vitamin C pušili dva puta više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Također, ispitanici koji su uzeli vitamin C u anketi su odgovorili da se osjećaju kao da su 'zaštićeni od raka', i da zato 'opušteno' uživaju u cigaretama.

Za vrijeme drugog istraživanja, u kojem je sudjelovalo 80 osoba, ispitanicima je davan placebo. Polovina ih je znala što je u pitanju, a polovini je rečeno da uzimaju multivitamine. Kasnije su i oni odgovarali na pitanja o svom životnom stilu, navikama i pušenju, i rečeno im je da mogu pušiti koliko žele.

Rezultati su se poklapali sa onim dobivenim u prvom eksperimentu. Ispitanici koji su vjerovali da uzimaju vitamine pušili su mnogo više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Ispitanici koji u načelu vjeruju da će ih 'svemoćni' multivitaminski preparati zaštititi od raka pušili su znatno više od skeptičnih u pogledu efikasnosti vitaminskih suplemenata.

>> Pušačice češće oboljevaju od raka dojke

>> VIDEO: 8 znakova da trebate prestati pušiti

Pušači koji se oslanjaju na pozitivne efekte multivitaminskih preparata su u zabludi, jer vitamini ne mogu 'popraviti' štetu koju oni svom organizmu nanose pušenjem, navodi se u stručnoj publikaciji 'Addiction'.

Zbog toga je neophodno da liječnici svojim pacijentima pušačima skrenu pažnju na tu činjenicu, jer im to može biti dodatni motiv za rješavanja te nezdrave ovisnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju