Kava i seks za mnoge su dva osnovna zadovoljstva koja uljepšavaja svakodnevicu i život im je bez njih nezamisliv. Ova dva užitka imaju i dosta toga zajedničkog: prva su stvar na koju pomislite kada se ujutro probudite i posljednja koju želite poslije večere, a dobrodošla su poslatica i u popodnevnim satima

Osim toga, i seks i kava blagotvorno djeluju na zdravstveno stanje, prvenstveno na zdravlje srca, a dobri su saveznici i kada je riječ o tjelovježbi.

Što je brži srčani puls, brže se i sagorijevaju kalorije. Tijekom seksa, kada smo uzbuđeni, puls sa 70 otkucaja u minuti u mirnom stanju, skoči na 150 otkucaja kada organizam sagori u prosjeku dvjesto kalorija što je ekvivalent 15 minuta trčanja. Konzumira li se netom prije vježbanja, kava će probuditi organizam i navesti vas da vježbate dulje i da uložite više trude, a to opet znači da ćete sagorjeti više kalorija.

>> Znate li što vam sve kava može učiniti?

>> 7 najčešćih mitova o kofeinu

Upražnjavate li seks triput tjedno, za čak pedeset posto smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara. Ispijate li pritom dvije do četiri šalice kave dnevno rizik od srčanog udara bit će još manji, a sastojci kave zaštiti će vas i od ostalih bolesti srca.

Ipak, postoje i situacije u kojima ova pravila ne vrijede. Puno kofeina i seksualne aktivnosti nisu dobrodošli kod ljudi s moždanom aneurizmom, odnosno abnormalnim proširanjem krvnih žila što može dovesti do pucanja žila i krvarenja. Glavni uzrok aneurizme jest povišenje krvnog tlaka. Zato u tom slučaju kofein treba izbjegavati, a seks upražnjavati rjeđe.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju