Za potpuni fizički i psihički oporavak nakon poroda ženama treba punih godinu dana. Vremenski periodi od nekoliko tjedna i mjeseci vrlo su nerealni i frustrirajući za žene željne prirodnog i zdravog oporavka

Povratak u 'normalno' stanje nakon poroda traje punih godinu dana. Novo britansko istraživanje tvrdi kako period od šest tjedana, koji se navodi kao vrijeme potrebno za oporavak, nije dovoljno da se majke fizički i psihički vrate u stanje prije rođenja djeteta.

S tim je zaključkom u javnost izašla doktorica Julie Wray sa sveučilišta Salford koja je intervjuirala žene dva do tri tjedna nakon poroda te tri do sedam mjeseci nakon tog razdoblja ne bi li stekla pravi uvid u postnatalni oporavak.

Osim fizičkih neke majke nisu spremne na psihološke promjene neminovne nakon tako velike životne promjene

Mnoge od njih bile su razočarane nerealnim očekivanjem oporavka već do prvog pregleda koji se obavlja šest tjedana nakon poroda. Svoje su nezadovoljstvo izrazile i zbog izostanka detaljnog fizičkog pregleda te liječničkog zaključka općeg zdravstvenog stanja.

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

>> Zablude koje 'prodaju' mršave mame

Osim toga nezadovoljne majke ističu kako dva do tri dana koliko im bolnice dopuštaju boravak nakon poroda, nisu dovoljno dug period za savladavanje onoga što ih očekuje kada ostanu same s bebom.

Osim fizičkih poteškoća koje ih snalaze, neke nisu spremne niti na psihološke promjene neminovne nakon tako velike životne promjene.

Dodatni pritisak na žene rade i poznate majke koje svega nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta nose revije ili snimaju spotove ispred reflektora koji otkrivaju usukano tijelo oblikovano nemilosrdnim dijetama i treninzima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju