Pretilost i prekomjerna tjelesna masa u posljednjem desetljeću su postala globalni problem. No osim što je estetski problem pretilost predstavlja čimbenik rizika za razvoj drugih patoloških stanja ili bolesti, poput respiratornih bolesti, osteoartritisa, kardiovaskularnih bolesti i drugih. U Hrvatskoj je čak 59 posto osoba koje se smatraju pretilima

'Otvaraš hladnjak 100 puta i 100 puta nešto uzmeš iz njega i kada to zbrojiš onda imaš grižnju savjesti i pitaš se zašto sam baš to morao pojesti ' započinje svoju priču Josip Tarantuta 52 godišnji Karlovčanin kojem je dijagnosticirana pretilost. On je jedan od 59 posto Hrvata koji imaju prekomjernu težinu.

'U Hrvatskoj se 25,1 posto muškaraca i 34 posto žena smatra pretilima. Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice koji je poprimio razmjere globalne epidemije ' kaže dr.med Vanda Kovačević.

GLAVNI RAZLOZI PRETILOSTI 

Do pretilosti dolazi većim unosom energije u obliku hrane odnosno većim unosom kalorija nego li naš organizam troši.

Pretilost je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice koji je poprimio razmjere globalne epidemije

'Nemamo vremena za kuhanje hranimo se brzom hranom, nekvalitetnim namirnicama i malo se krećemo. Neke od tih navika godinama je imao i Josip i to do trenutka kada više nije mogao ustati iz kreveta. U to je vrijeme doživio i infarkt.

'Dobiješ 20 kilograma i ne osjetiš da si ih dobio. Pa nakupiš 20, pa onda 30 pa 60 i dođeš pred zid i više ništa ne možeš učiniti', otkriva Josip koji se zbog viška kilograma susretao s osudom okoline.

'Ideš plažom sa svojih 160 kilograma i kompletna plaža gleda lijevo pa desno i prati kamo ti ideš kao u tenisu', iskreno priča.

No estetika je tu najmanji problem, kaže Kovačević, a pretilost je prijetnja zdravlju.

KOJE ZDRAVSTVENE TEGOBE UZROKUJE PRETILOST? 

Pretilost između ostalog povećava rizik oboljenja kardiovaskularnih bolesti, poremećaje lokomotornog sustava, te endokrinog sustava.
Ni Josipa nisu zaobišle zdravstvene tegobe, operirao je koljeno, boli ga kralježnica, a posljednjih pet godina otkako vodi borbu s kilogramima ide na psihološko savjetovanje. Svaki dan zbraja unos kalorija i sa 167 se spustio na 145 kilograma. Ranije je kako priča, pokušao s različitim dijetama koje nisu imale učinka.

Pretilosti se može doskočiti i s dodacima prehrani koji su isključivo na biljnoj bazi, poput Ideal slima iz Dietpharma

'Najveća greška koju ljudi rade kada drže dijetu je ta da prestanu uzimati obroke, imaju jedan na dan i tako muče sebe i organizam, a trebali bismo imati pet obroka' kaže Kovačević, dodajući kako svaki dan oko 30 minuta treba provesti u prirodi u šetnji i to će već pokazati neke rezultate.

Pretilosti se može doskočiti i s dodacima prehrani koji su isključivo na biljnoj bazi, poput Ideal slima iz Dietpharma. Jedan od njegovih sastojaka je ID-alG koji djeluje na smanjivanje apsorpcije ugljikohidrata i masti čime se smanjuje ukupan kalorijski unos.

'To je dodatak prehrani koji se bazira na aktivnom sastojku ekstrakta smeđe morske alge - Ascophyllum nodosum koja doprinosi održavanju normalne tjelesne mase. Ideal slim kapsule preporučujem uzimati dva puta na dan po jednu kapsulu uz glavne obroke, prvenstveno se misli na ručak i večeru', savjetuje dr. med Kovačević.

Uz promjenu navika te pomno odabran dodatak prehrani koji neće štetiti zdravlju važno je i nakon što postignete željenu težinu te nove navike nastaviti. Kilograme shvatite ozbiljno jer bi se oni itekako mogli vratiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju