TikTok i ostale društvene mreže mogu biti izvrsne za neke savjete i zanimljive trikove, ali među njima zasigurno nisu zdravstveni savjeti samoprozvanih stručnjaka.

Društveni mediji izvrstan su način za podizanje svijesti o brizi o zdravlju i prevenciji bolesti, ali kada je riječ o konkretnim medicinskim savjetima, trebali bismo biti vrlo oprezni i sve uzimati ne sa zrnom, već s kantom soli.

Ako ste ikada slučajno naišli na objavu na društvenim mrežama koja izgleda kao odgovor na vaše trenutačne zdravstvene brige, ne biste bili prva osoba koja se bavila internetskom samodijagnozom.

Ali je li mudro ili čak uopće imalo sigurno svoju dobrobit povjeriti algoritmu? Naš bi nam liječnik iz analognog svijeta vrlo vjerojatno rekao da nije.

Dakako, nisu svi zdravstveni savjeti na društvenim mrežama štetni i loši, pogotovo oni koji nas motiviraju da potražimo stručnu pomoć.

Neki video može nas potaknuti da uvidimo da nešto što svakodnevno doživljavamo i osjećamo možda ipak nije toliko uobičajeno pa odlučimo potražiti mišljenje stručnjaka, saznamo o čemu je zapravo riječ i tako povedemo brigu o svom zdravlju, posebice mentalnom jer se uz to područje još uvijek vezuju neke stigme pa je veliki plus ako nas neki video ohrabri.

Danas se mnogo toga preselilo na društvene mreže i mlađe generacije gotovo da i ne obraćaju pozornost na druge izvore informacija, televizija i novine nisu nešto što ih zanima, pa je TikTok izvrsna platforma preko koje bi stručnjaci mogli doprijeti do mladih. Ali samo i jedino stručnjaci.

Cilj je šokiranje i oduševljenje

Naime, videi na društvenim funkcioniraju kao reklame, mjesta za kontekst i objašnjenja nema puno – imaju ograničeno vrijeme da prenesu ono najprivlačnije i zanimljivije, tu su da što brže i efikasnije zaokupe našu pažnju i uvjere nas u to koliko su sjajni.

Tako često dođe do dezinformiranja, opasnih i ekstravagantnih savjeta koji nisu osmišljeni s ciljem da pomognu jer autor liječničku diplomu nema, nego s ciljem šokiranja i poticanja senzacije i oduševljenja ponuđenim rješenjem.

I ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest.

Nevjerojatna i brza rješenja koja funkcioniraju trenutačno zapravo nemaju veze s time kako naš organizam radi. Dobro zdravlje cjeloživotni je trud i ulaganje, a liječenje bolesti strpljiv i temeljit postupak, a ne nešto što će riješiti neki instant-trend.

Jedini tiktokeri koji pričaju o zdravlju, a vrijedi ih saslušati, oni su koji zbilja i imaju kvalifikacije, a ako niste sigurni u njih ili nemate gdje provjeriti, radije preskočite video.

Jednako kao i savjeti, problematični mogu biti i simptomi koji se opisuju u videima, a mi se trudimo u njima prepoznati svoje i dijagnosticirati si bolest sami, uz pomoć vjernog doktora TikToka.

Korisno pomagalo s kojim trebamo biti jako oprezni

Da, naravno da svaka bolest ima neke generalne i općenite simptome po kojima je prepoznatljiva, ali svaki je organizam toliko jedinstven i drukčiji da je nemoguće na temelju prepoznavanja nekih navedenih simptoma biti siguran u to da je baš to bolest od koje patimo. Jedna bolest ima puno različitih simptoma, a različite bolesti mogu imati puno zajedničkih simptoma.

Dakle, TikTok i ostale društvene platforme doista jesu korisno pomagalo i ne bismo trebali bježati od njih čak ni kada su u pitanju zdravstveni problemi, ali nužno je razmišljati istom logikom kao i kada u stvarnom životu razmišljamo o svojemu zdravlju.

Ako s temperaturom nećemo otići frizeru, nego liječniku, zašto onda u internetskim bespućima ne bismo napravili isto i slušali doista samo stručnjake za zdravlje? I naravno, nakon online lekcije zaputili se ravno k svom liječniku.

Prehlada Trajanje prehlade: "Kašljem već tjedan dana, moram li otići k doktoru?“

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju