Priroda se probudila. Dugo smo čekali da sunce zamijeni jutarnju maglu i mraz. Napokon uživamo u proljetnim bojama u prirodi, ali i na ulici. Uspavani zimski organizam živnuo je s prvim zrakama sunca i žudi za bojama i na tanjuru. Za voćem i povrćem, za vitaminima i mineralima koji su mu potrebni za proljetno buđenje.
Boje voća i povrća nisu tu da tanjur čine ljepšim. U redu, prije ćemo posegnuti za tanjurom s raznobojnim namirnicama u njemu jer je privlačniji, no svaka nijansa skriva posebne zdravstvene dobrobiti. Svaka pojedinačna boja odgovorna je za održavanje glavnih funkcija u organizmu.
![]()
Bijeli plodovi jačaju imunitet, narančasti su odgovorni za zdravlje kože, ljubičasti za moždane vijuge, crveni štite srce, zeleni čiste organizam.
Jeste li se ikada zapitali zašto nas određene boje hrane privlače više od drugih?
Dok nas crveno voće i povrće mami svojim intenzivnim nijansama i slatkastim okusima, zeleno nam pruža osjećaj svježine. Dok crveni plodovi simboliziraju energiju, strast i vitalnost, zeleni se povezuju sa svježinom, zdravljem i ravnotežom. No, što češće biramo – sočne jagode i rajčice ili osvježavajuće zelene jabuke i brokulu?
Crveno – boja za zaštitu srca
Crveni grejp, lubenica, brusnice, jagode, grožđe, višnje, trešnje, rajčica, nar, paprika, rotkvice, radič... Svi ti plodovi obojeni u crveno bogat su izvor karotena i antioksidanasa, poput likopena i antocijanina, koji štite stanice od stresa. Flavonoidi koje sadrže u obilju zaslužni su za zdravlje srca, krvnih žila i kože, a pomažu u održavanju koncentracije i sprječavaju brojne infekcije.
Crveni plodovi često imaju izraženo sladak i bogat okus, ponekad i blago kiselkast, zbog čega su mnogima privlačni. Zanimljivo je da su djeca sklonija crvenim plodovima jer ih prirodno privlače upečatljive boje i slatki okusi.
Ako ne konzumirate dovoljno crvenih plodova u danu, jednostavno ih ubacite u svaki obrok. Primjerice, brusnice možete uvijek imati sa sobom i grickati ih za užinu, crveni luk i papriku ubacite u salatu, prve svježe jagode s Lidlove tržnice u smoothie. Osim što su ukusne, bogate su i vitaminom C i antioksidansima, koji jačaju imunitet.
Zeleno – boja za snagu i vitalnost
Vodite li i vi kod kuće borbu oko zelenog povrća sa svojim klincima? Prolaze li špinat, brokula, kelj, prokulica? Ili ste već magistrirali kamufliranje ne baš dragog povrća u ćufte, mafine, popečke od povrća? Brokula, kelj, špinat, primjerice, sadrže spojeve koji mogu imati gorak okus. Djeca su osjetljivija na gorke okuse od odraslih, pa im je zbog toga zeleno povrće često manje privlačno.
No važno je znati da su zeleni plodovi izvor važnih antioksidanasa luteina i karotenoida, sadrže željezo, folnu kiselinu, kalcij, betakaroten. Njihova najjača funkcija je u čišćenju organizma. Najčešće se provodi detoksikacija upravo zelenim voćem i povrćem jer ono tijelo istovremeno hrani, odmara i čisti.
Zeleno voće i povrće često je manje slatko od crvenog, ali obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. Pomaže u održavanju zdravlja probave, regulaciji šećera u krvi i jačanju imuniteta. Zeleni plodovi bogati su kalijem, koji pomaže u održavanju krvnog tlaka na normalnim razinama i podržava pravilno funkcioniranje srca.
Jeste probali dan započeti smoothiejem od špinata? Ili ubaciti rukolu u već standardnu salatu? Špinat je prepun željeza, folne kiseline i vlakana. Važan je za zdravlje kostiju i krvotoka. Kao i rukola. Na Lidlovoj tržnici uvijek ih možete naći svježe, u društvu ostalog zelenog povrća i voća.
• Boja hrane može utjecati na apetit – crvena boja često potiče glad i želju za slatkim, dok zelena stvara osjećaj svježine i lakoće
• U mediteranskoj prehrani crveno povrće poput rajčica i paprika ima važnu ulogu, dok azijske kuhinje često koriste zeleno povrće poput brokule i mladog luka
• Stručnjaci preporučuju kombinaciju crvenog i zelenog voća i povrća kako bismo iskoristili njihove komplementarne benefite – crveni plodovi podržavaju srce i krvotok, a zeleni detoksikaciju i probavu
Crveno ili zeleno – što nam je draže?
Izbor voća i povrća najčešće ovisi o osobnim preferencijama, prehrambenim navikama, čak i podsvjesnim asocijacijama. Ako volimo slatke i sočne okuse, naklonjeniji smo crvenim plodovima. S druge strane, ako biramo laganije i osvježavajuće voće i povrće, velika je vjerojatnost da ćemo se okrenuti zelenim plodovima.
No idealna prehrana uključuje i jedno i drugo. I voće i povrće u svim bojama. Takvo šareno, privlačno i svježe možete ugrabiti na Lidlovoj tržnici. Prema zadovoljstvu kupaca, Lidl nosi titulu broj 1 za voće i povrće. Bez obzira na to što vas više privlači, najbolji način da iskoristite sve prednosti voća i povrća jest raznolikost na tanjuru. Sljedeći put kad birate među bojama, zapamtite – svaki plod donosi nešto korisno, bilo da je crven, zelen, bijel ili ljubičast!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.