Konferencija Žene i novac naglasila je važnost novca, financijskog zdravlja i preuzimanja financijske odgovornosti i pismenosti žena - bez ekonomske slobode nema slobode i ravnopravnosti žena.

Prva konferencija Žene i novac, koja je okupila više od 100 sudionica iz cijele Hrvatske i regije, održala se u subotu 12. listopada u hotelu Academia u Zagrebu. Renomirane stručnjakinje prenijele su svoja znanja i iskustva te podijelile inspirativne osobne priče. Najveći doprinos konferencije jest podizanje svijesti o važnosti otvorenog razgovaranja o svim aspektima novca - od ekonomskog preko pravnog do psihološkog.

Prva konferencija Žene i novac okupila je više od 100 sudionica iz cijele Hrvatske i regije

Kristina Ercegović, organizatorica konferencije i istoimene internetske stranice www.zeneinovac.com, naglasila je kako je pitanje novca i pitanje emocija, misli, uvjerenja, riječi, ali i čiste matematike.

Vjerujem da smo ovom konferencijom podigli svjesnost o tome da je najvažnije da mi počnemo upravljati novcem, a ne on nama, da uvijek postoji izlaz jer su nam sva znanja dostupna danas i da smo konačno otvoreno počeli razgovarati o tabu-temi novca. Kažu da je ovo hrvatska verzija pokreta metoo i ja bih se složila s time jer bez ekonomske slobode nema slobode i ravnopravnosti žena, rekla je Ercegović.

Putem Skypea i Zooma sudionice su imale priliku slušati Doriju Cordovu, vlasnicu američke škole Moneyandyou, te Lidiju Marković Rosati, koautoricu Momentum Metode, međunarodnu trenericu životnih i poslovnih vještina. Amerikanka Doria je podsjetila da prije svega moramo osvijestiti s kime i kako provodimo vrijeme.

Što više delegirajte, koristite polugu za svoje vrijeme. Koliko imamo novca, najviše ovisi o tome što mi mislimo koliko zaslužujemo.

Podsjetila je i da definicija ekonomije kaže da je to upravljanje ograničenim resursima, a to s pojavom digitalne ekonomije više nije istina. Ivana Gabrić Markovinović istaknula je važnost financijskog zdravlja te osviještenog upravljanja svojim financijama, planiranje budžeta, štednje, investiranje te naravno vraćanja dugova.

Ne radi se o tome koliko imamo, nego kako upravljamo onime što imamo. Ako nismo sretni i zahvalni na onom što imamo, nećemo to biti ni kad budemo imali više. Poanta je u životu malo ispod, a ne iznad svojih mogućnosti jer nije sve što nam je dostupno ujedno i korisno za nas.

Sanja Gomuzak Sanja Gomuzak, trenerica prodajnih vještina (Foto: PR)

Sanja Gomuzak, trenerica prodajnih vještina, podsjetila nas je u čemu najviše griješimo kad (se) prodajemo.

Na neverbalnu komunikaciju otpada 93 posto komunikacije. Koliko se vremena spremamo za ono što ćemo reći, a koliko za neverbalni dio, imamo li uspravan stav tijela, završavamo li rečenice uzlaznom putanjom kao da postavljamo pitanje i na taj način djelujemo nesigurno? Tražimo li povišicu argumentirano, činjenicama ili čekamo da naš trud i zalaganje netko sam primijeti?

Svoju osobnu i poslovnu priču sa sudionicama je vrlo iskreno podijelila i poznata poduzetnica Josipa Maslač-Petričević, vlasnica Naftaline, dobitnica Womeninadria nagrade za Inspirativnu poduzetnicu godine. Njezina priča od bankrota do uspjeha još je jednom pokazala da uvijek postoji izlaz iz svake situacije u kojoj se nađemo.

Na nama je da ostanemo zahvalni i ponizni, da svima sve oprostimo i da sve što nam se dogodi transformiramo u nešto dobro, naglasila je Josipa.

Nema smisla ponašati se kao noj i zabijati glavu u pijesak. Važno je samo svjesno i informirano donositi svoje odluke, a ne se čuditi kako nam se nešto moglo desiti. Nema potrebe da stan glasi samo na supruga ako on diže kredit u banci jer je kreditno sposoban, a žena nije, sve stečeno u braku dijeli se popola. Suprug koji ne živi s djecom dužan je alimentacijom podmirivati sve troškove života djeteta s kojim majka živi, neplaćanje alimentacije je kazneno djelo. Ako suprug ne može plaćati alimentaciju, bivša supruga može tužiti njegove roditelje za iznos alimentacije. Predbračni ugovor nikad nije kasno sklopiti, istaknula je poznata dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Hipnoterapeutkinja Iva Mladenić Radošević iz Rijeke istaknula je važnost osvještavanja podsvjesnih uvjerenja koja 95 posto upravljaju našim životom.

Manje nam je poznato da se uvjerenja moraju promijeniti tamo gdje su i nastala – u podsvijesti. Do promjene ponašanja neće doći ako samo uklonimo uvjerenje koje nas je ograničavalo, već moramo instalirati novi program u naš um, koji je baš poput kompjutera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju