Planirate li put zrakoplovom, vjerojatno znate da u ručnoj prtljazi možete nositi tekućine, gelove i aerosole samo ako su odgovarajuće veličine i u odgovarajućoj ambalaži. Jedna hrvatska čitateljica zaboravila je da se to odnosi i na dekorativnu kozmetiku poput nezaobilazne maskare i sjajila za usne


Zaštitne mjere o prijenosu tekućina, gelova i aerosola u ručnoj prtljazi na aerodromima provode se od 2006. godine.

Prema njima u ručnoj se prtljazi mogu prenijeti tekućine u bočicama i tubama "čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 mililitara ako su zapakirane u prozirne vrećice s višenamjenskim zatvaračem od maksimalno 1 litre. Svaki putnik može ponijeti samo jednu takvu vrećicu sa sobom u zrakoplov," ističu u Zračnoj luci Zagreb.

Tekućine, gelovi i aerosoli čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 mililitara trebaju se staviti u prozirne vrećice s višenamjenskim zatvaračem od maksimalno 1 litre.

U prozirne vrećice tako treba staviti kreme za lice, parfeme, dezodoranse i slične higijenske potrepštine, ali i dekorativnu kozmetiku. Neke žene zaborave da je tu mjesto i maskari i sjajilu za usne.

Rijetko putujem avionom, ali znam da u ručnoj prtljazi ne mogu ponijeti tekućine. Upravo sam zato bocu s vodom bacila u koš za smeće prije check-ina, a cijeli neseser stavila u predanu prtljagu. Nažalost, u torbici sam zaboravila maskaru i sjajilo, otkriva nam čitateljica Lana koja se nedavno vratila s puta iz Francuske.

Maskaru i sjajilo za usne uvijek nosim u torbici i uopće nisam razmišljala da su i to tekućine koje moraju biti propisno zapakirane. To je bila moja greška. Morala sam ih baciti u smeće prije nego što sam se ukrcala u avion, dodaje Lana.

Bacite ili platite dodatnu prtljagu

Tekućine, gelovi i aerosoli ne oduzimaju se putnicima, već im se sprječava nepropisan način unosa u zrakoplov. Putnik može napraviti bilo što s njima, a ako želi, može ih odbaciti u spremnike za otpad za tekućine, gelove i aerosole koji se nalaze na zaštitnim punktovima, ističu u Zračnoj luci Zagreb.

Baciti u smeće pastu za zube ili dezodorans možda i nije velika šteta, no ako ste sa sobom ponijeli skupu kozmetiku, možda ju je bolje predati kao dodatan komad prtljage.

Valja imati na umu da se dodatna prtljaga naplaćuje, a s obzirom na težinu i vrstu kupljene karte, cijena može varirati od 300 do 500 kuna.

S druge strane, u ručnu prtljagu bez posebnih pravila i ograničenja možete staviti sjenila, rumenila i puder u prahu i kamenu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju