Svjetski bestseler „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ dr. Johna Greya u konačnici se bavi razlikama muških i ženskih srca i piše o njima iz emotivne perspektive, dok mi u rujnu, mjesecu kada se obilježava Svjetski dan srca, donosimo važne i interesantne informacije o najvažnijem mišiću našeg tijela, njegovim razlikama u odnosu na srce muškaraca, ali i savjete kako ga zaštitit.

Galerija PR PR PR +0 PR  Kako smo nježniji spol tako je i žensko srce manje od muškog. I dok prosječno žensko srce teži oko 120 grama, ono muško je prosječno teže nekih 60 grama. Tu su i tanje žile kod žena zbog čega je svaki zahvat na našem tijelu teže izvediv. Srčani zalisci, koji imaju funkciju ventila, kod žena nemaju tako „čvrstu“ strukturu zbog čega su kog nas češći poremećaji u njihovom funkcioniranju. Žile u našem, ženskom srcu osjetljivije su i podložnije grčenju što rezultira bolom u prsima. Jedna od razlika je i činjenica da naša srca brže kucaju od onih muškaraca. I dok prosječno muško srce „kuca“ 70-72 puta u minuti, dok je kod žena ta brojna na visokih 78-82 otkucaja.

PR PR

Ovo su samo neke od razlika ženskog srca u odnosu na ono muško pa je bitno znati trikove kojima možemo zaštiti naš najvažniji mišić, koji neprekidno radi 24 sata, 7 dana u tjednu.
Pored raznolike prehrane i aktivnog načina života, odnosno minimalnih 30 minuta aktivnosti dnevno, važnu razliku u stanju srca čine i razni vitamini i minerali. Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za organizam, jer sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcioniranje organizma. Neophodan je za pravilan rad mišića, a srce je najvažniji mišić od svih. Upravo, magnezij, zajedno s kalcijem, kalijem i natrijem, omogućava pravilno stezanje i opuštanje mišića, uključujući i srce. Zato je važno unositi ga svakodnevno u organizam, posebice kada istraživanja pokazuju da velik broj ljudi živi u stanju kroničnog prehrambenog nedostatka magnezija.

PR PR

Ovisno o intenzitetu nedostatka, simptomi mogu biti pritajeni, umjereni, ali i opasni po život. Najčešći simptomi nedostatka magnezija su: grčevi u mišićima, kronični umor i nedostatak energije, glavobolje i migrene, poremećaj rada srca, problemi sa spavanjem, dekoncentracija i problemi s pamćenjem te emotivna preosjetljivost i razdražljivost.

Da bi organizam normalno funkcionirao, preporučeni dnevni unos magnezija za žene u reproduktivnoj dobi iznosi od 310 do 360 mg. Kako nije svaki izvor magnezija isti tako ga je u tijelo najbolje unijeti namirnicama koje su prirodno bogate magnezijem - hranom i vodom. Naime, kada se konzumira magnezij koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi, on je tijelu na raspolaganju u svom prirodnom mediju. Drugim riječima, bolje ga je piti jer se tako lakše apsorbira. Prirodni magnezij u Mg Miveli u topivom je obliku kojeg organizam iz tankog crijeva lako apsorbira u krvotok.

PR PR

Zato pijte Mg Mivelu, jer 1 litra Mg Mivele sadrži čak 343 mg ovog esencijalnog minerala te na taj način gotovo zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju