Tijekom posljednjih nekoliko godina zidne galerije postale su jako popularne u uređenju domova. Radi se najčešće o fotografijama, grafikama ili slikama koje su kreativno raspoređene na zidu pomoću okvira za fotografije.

Svoju popularnost zidne galerije vjerojatno mogu zahvaliti činjenici da se radi o jednostavnom načinu za ažuriranje interijera, transformaciju golih zidova i za stvaranje žarišne točke u domu, kao i za unošenje vašeg karaktera i osobnosti u vaš životni prostor.

Zidna galerija može se postaviti bilo gdje u vašem domu, a posebno popularna mjesta su dnevni boravci i hodnici.

Sama izrada galerije ne mora biti složen posao koji će trajati satima ili danima. Radi se o spajanju vaših omiljenih komada na jedno mjesto.

Prilikom stvaranja zidne galerije možete eksperimentirati s različitim stilovima i vrstama umjetnosti, od zanimljivih grafika preko vaših obiteljskih fotografija do umjetničkih slika.

Svi oni mogu se naći na jednom mjestu, a zidnu galeriju možete složiti i od primjerice samo vaših obiteljskih fotografija. Izbor je na vama jer na kraju dana ta će galerija biti dio vašeg doma i odraz vaše osobnosti.

U stvaranju savršene zidne galerije mogu vam pomoći savjeti koje donosimo u nastavku.

1. Skupljajte, skupljajte, skupljajte...

Počnite stvarati kolekciju stvari koje volite - od umjetničkih djela, preko zanimljih printeva do fotografija. Kada počnete sa skupljanjem, razmislite o potencijalnoj veličini kolekcije i rasporedu koji želite. Želite li da sve bude u istoj veličini ili različito? Želite li da galerija bude simetrična ili vam se više sviđaju "razbacani" okviri? Potražite inspiraciju na internetu, u omljenim kafićima i restoranima, kućama i stanovima vaših prijatelja ili u našoj galeriji.

2. Odaberite temu

Kada budete zadovoljni odabirom, izaberite favorite i grupirajte ih prema temama. Teme mogu biti obitelj, mjesta koje volite... Kada su u pitanju umjetnost odnosno printevi birajte boje koje odgovaraju ostatku vašeg doma.

3. Parni ili neparni broj?

Odlučite hoće li galerija imati paran ili neparan broj uradaka. Parni brojevi najbolje će funkcionirati ako težite galeriji koja će imati jednak broj uradaka u svakom redu, dok će neparni brojevi biti super odabir za galerije s nasumičnim rasporedom.

4. Odradite mjerenje

Izmjerite prostor na zidu, a onda položite vašu galeriju na pod i provjerite hoće li se stati na dostupnu površinu. Fotografirajte moguće kombinacije kako biste provjerili koja vam najbolje odgovara.

5. Pažljivo izaberite okvire

Kada ste zadovoljni rasporedom, nabavite okvire. Sami odlučite želite li da budu u kontrastu sa zidom ili da se stope s njim. Odlučite i želite li sve jednake okvire ili okvire u različitim bojama. Priču prilagodite ostatku interijera.

6. Vrijeme je za vješanje

Trebate će vam, naravno, čavli i čekić, a kako biste izbjegli pogreške možete napraviti papirnate šablone ili pomoću olovke obilježiti sve potrebno. Pomoćnik će vam isto dobro doći kako bi konačni rezultat bio savršen.

Slika nije dostupna Ma, čudo: Kako je četveročlana obitelj od neugledne kuće napravila preslatki dom?

Predivan stan u New Jerseyu - 7 Sve je u detaljima: Ideje za uređenje stana u kojem svaki kutak izgleda "wow"

7. Finale

Kada je sve na zidu, odmaknite se i uživajte u vaših ruku djelu. Zapamtite da se galerije može lako može u potpunosti zamijeniti ili ažurirati novitetima što ju čini još poželjnijim ukrasom u domu.

Sada zavirite u našu galeriju gdje vas čeka 20 fotogalerija koje vam mogu poslužiti kao izvor inspracije i motivirati vas da napokon ukrasite jedan od vaših zidova na ovaj način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju