Zijevanje može biti nezgodno. Baš poput štucanja, a možda i gore. A kada vas uhvati usred razgovora, koliko god taj razgovor bio zanimljiv, jednostavno ćete se doimati nezainteresiranima i kao da se dosađujete. U nastavku donosimo trikove s kojima ćete prestati zijevati jednako iznenada kao što ste i počeli

1. DIŠITE NA NOS
Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu "Evolutionary Psychology", do napadaja zijevanja dolazi ako se mozak "pregrije". Disanjem na usta on će se brže ohladiti i zijevanje će prestati. Na istom mjestu objavljeno je kako ćete se lakše zaraziti zijavanjem ako ne dišete na ovaj način.

2. OTIĐITE NA HLADAN ZRAK

Ako ne možete prestati zijevati, pokušajte se rashladiti na bilo koji način. Ponekad je dovoljno udahnuti svježi zrak

Drugi dio gore navedene studije pozabavio se zijevanjem na konkretniji način. Sudionicima su podijelili ručnike u plastičnim vrećicama koji su bili jako hladni, vrući ili na sobnoj temperaturi. Najmanje su zijevali oni koji su na glavi držali hladan ručnik, njih 9 posto. Ako ne možete prestati zijevati, boravak od svega nekoliko minuta na svježem zraku sigurno će pomoći.

3. DUBOKO UDAHNITE
Jedan od okidača za zijevanje je nedovoljno kisika u krvi, ali nije dobro niti ako ga je previše. Udahnite nekoliko puta, polako i duboko kako bi se razine kisika u krvi normalizirale. Nemojte naglo početi duboko disati, jer će tijelo to pročitati kao hiperventiliranje pa će se simptomi samo pogoršati.

4. ZAKAŠLJITE SE
Jedan od načina kako možete zaustaviti zijevanje jest da se glasno nakašljete. Duboki udah prije kašlja ustvari prekida ovaj dosadan ciklus.

5. POPIJTE ČAŠU VODE
Umor dolazi s dehidracijom. Ustvari jedan od prvih pomoćnika kod zijevanja neka bude čaša vode. Popijte ju naiskap i zijevanje će ubrzo prestati.

Iako se najčešće povezuje s umorom i dosadom, u nastavku pročitajte koji su pravi razlozi zašto je zijevanje "zarazno"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju