Kolagen nam osigurava zdrav i mladenački izgled naše kože. U nastavku donosimo koji je najbolji za blistavu i zategnutu kožu i kako ono što unosimo u sebe potiče stvaranje vlastitog kolagena.

Galerija Biosil kapsule Biosil kapsule Biosil kapsule +1 Neke namirnice potiču proces proizvodnje kolagena

Kolagen je snažan i fleksibilan vlaknasti protein prisutan u našem tijelu, kojem možemo zahvaliti na mladenačkom izgledu, iako on ima mnogo dobrobiti – u prvom redu brine o našim zglobovima, tetivama i kostima, najpoznatiji jest zapravo po očuvanju lijepog i zategnutog izgleda kože lica, zbog čega izgledamo mlađe i odmornije čak i u trenucima kada to nismo.

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu, međutim s godinama se proizvodnja kolagena u našem organizmu smanjuje. Već nakon 21. godine života ovaj se proces proizvodnje znatno usporava, a broj novih vlakana kolagena iz godine u godinu primjetno je manji, pa se znakovi starenja već tada počinju polako nazirati. Zato se u posljednje vrijeme sve više okrećemo kolagenima koje možemo uzimati oralno i tako ga nadoknaditi.

S obzirom na popularnost koju tekući kolageni trenutačno uživaju, na tržištu nas obasipaju raznim vrstama, pri čemu su najzastupljeniji oni životinjski iz goveda i morski iz ribe. Morski kolagen se već jako dugo koristi u proizvodnji kozmetike za pomlađivanje kože jer je on bogat izvor kolagena tipa 1, koji je ujedno i najzastupljeniji tip kolagena u našem tijelu te je morski kolagen po strukturi bliži našem kolagenu. S druge strane, goveđi kolagen sadrži kolagen tipa 1 i 3, koji je, osim na kožu, usmjeren i na kosti, zglobove i vezivna tkiva. Iako se prema tome čini kako je životinjski kolagen bolji jer osim što brine o koži, brine i o zdravlju cijelog tijela, morski kolagen ima manje peptida i lakše je probavljiv od goveđeg, pa se samim time i brže resorbira u našem organizmu.

Ipak, najbolji kolagen jest onaj vlastiti i prije negoli se upustimo u nadoknađivanje kolagena iz životinja i mora, trebali bismo poraditi na poticanju proizvodnje vlastitog kolagena.

Iako nema mnogo namirnica koje sadrže kolagen, puno njih potiče proces stvaranja kolagena. Pa tako, primjerice, avokado sadrži vitamin E i korisne masnoće koje potiču proizvodnju kolagena, losos je bogat mineralima poput cinka koji stimuliraju proizvodnju ovog proteina, dok jaja i lisnato zeleno povrće sadrže u sebi kolagen.

Neke namirnice potiču proces proizvodnje kolagena Neke namirnice potiču proces proizvodnje kolagena Foto: Getty Images

Osim samom prehranom, proizvodnju kolagena možemo potaknuti i dodacima prehrani, poput Fagronovih Biosil kapsula koje sadrže patentirani oblik ch-OSA®, odnosno kolin-stabilnu ortosilicijevu kiselinu i vitamin C. ch-OSA® i vitamin C aktiviraju biološke puteve za proizvodnju vlastitog kolagena i tako pomažu da obuzdamo prve znakove starenja kože. Najbolje bi bilo početi ih primjenjivati već u ranijim tridesetima s prvim pojavama finih linija i borica te kada koža počinje gubiti svoju elastičnost.

Osim što pomaže u stvaranju prekrasne i glatke kože, kolagen utječe i na kosu i nokte, pa ćemo, stoga, redovitim uzimanjem ovog inovativnog dodatka prehrani zaboraviti na pucanje noktiju i slabu i lomljivu kosu sklonu opadanju. Prve rezultate moći ćemo vidjeti već nakon dva do tri mjeseca korištenja kapsula, pri čemu će nam koža izgledati zategnutije i mladolikije, a kosa biti zdravija i sjajnija.

Za razliku od sastojaka drugih proizvoda, ovaj oblik ortosilicijeve kiseline – ch-OSA® štiti stvoreni kolagen od uranjene razgradnje te produljuje mladenački izgled naše kože, ali i tjelesnih funkcija kosti i tetiva.

Kolagen je izuzetno važan protein koji pomlađuje naše tijelo te omogućuje gipkost, a kožu čini odmornijom, sjajnijom i zategnutijom. Njegove su dobrobiti brojne, a zbog toga je njegov gubitak važno nadoknaditi.
Kako je od svih kolagena ipak najbolji onaj koji naše tijelo samo proizvede, ch-OSA® u kombinaciji sa vitaminom C će nam u tome pomoći i vratiti nam onaj zdravi i mladoliki izgled kože kojem svi težimo.

Biosil kapsule su dostupne u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Fagron po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju