Vidal Sassoon, po mnogima najznačajniji frizer svih vremena, rođen je 17. siječnja 1928. godine u Londonu. Da se njega pitalo, postao bi nogometaš, ali sudbina se poigrala s Vidalovim planovima. Točnije, njegova majka Betty, koja ga je natjerala da se upiše na praksu kod londonskog frizera i brijača Adolpha Cohena.

Galerija Dizajnerica Mary Quant s bob frizurom Vidala Sassoona 1964. godine Mary Quant s geometrijskom frizurom Vidala Sassoona Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair +11 Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair

Prekinuo ju je zbog Drugog svjetskog rata. Prvo se pridružio skupini židovskih ratnih veterana koja se borila protiv fašista u Londonu, a 1948. godine postao je član elitne vojne jedinice Palmach i borio se u Arapsko-izraelskom ratu.

Nakon povratka u London zaposlio se kod Raymonda Bessona, tada najboljeg frizera u gradu, koji je postao njegov mentor. On me naučio kako šišati. Nikad ne bih ništa postigao da nisam upoznao njega, priznao je kasnije Vidal.

Frizura Vidala Sassoona iz 1962. godine Frizura Vidala Sassoona iz 1962. godine (Foto: Profimedia)

Ubrzo se gradom počela širiti priča o novom mladom frizeru koji se potpuno odmaknuo od tada standardnog šišanja i stiliziranja kose: Znao sam da želim promijeniti nešto ako se budem bavio ovim poslom. Želio sam eliminirati sve suvišno i svesti frizuru na osnovni rez i oblik. Moja ideja bila je da kosi dam oblik s frizurom. Radio sam s kosom kao što kipar radi sa svojim materijalom, želio sam koristiti kosu poput materijala i ošišati sve što je nepotrebno.

Osmišljavajući svoje frizure, Vidal je vodio računa o tome koliko je zahtjevna svakodnevica njegovih klijentica. Razmišljao je o tome kako im olakšati život i obveze, a kratke frizure koje ne zahtijevaju gotovo nikakvo stiliziranje u tom trenutku bile su revolucionarne.
Svoj prvi salon otvorio je 1954. godine otvorio na londonskom Bond Streetu.

Dizajnerica Mary Quant s bob frizurom Vidala Sassoona 1964. godine Dizajnerica Mary Quant s bob frizurom Vidala Sassoona 1964. godine (Foto: Profimedia)

Gotovo deset godina kasnije, u ljeto 1963. godine, istom ulicom šetala se mlada dizajnerica Mary Quant, koja je upravo započinjala svoju karijeru. Pokorila je svijet mode uvođenjem suknje mini kroja u žensku garderobu i, baš kao i Vidal, voljela je sve što se kosi s tradicijom. Nabasala je na izlog njegova salona i u njemu poster manekenke s frizurom kakvu dosad nikad nije vidjela.

Oslobodio je žene od kazne višesatnog sjedenja pod haubom s debelim viklerima

Ostala je zapanjena preciznim geometrijskim rezovima do te mjere da je odmah odlučila ošišati svoju dugu gustu kosu, ali kako je sama priznala, u tom trenutku nije imala novca za Vidalovu frizuru. Ušla je u njegov salon, koji je tada zapravo bio obična mala tavanska sobica. On je vladao njome. Sjedila sam i samo gledala, opisala je Mary prvi susret s legendarnim frizerom.

Mary Quant s geometrijskom frizurom Vidala Sassoona Mary Quant s geometrijskom frizurom Vidala Sassoona (Foto: Profimedia)

Čim je uštedjela dovoljno novca za frizuru, vratila se u salon. Moju odluku da se ošišam učvrstila je glumica po imenu Jill Bennet ,koja mi je, vidjevši moj dugačak gust konjski rep, doviknula: 'Nemoj to učiniti!' Jesam i nikad nisam požalila zbog toga, kazala je Mary.
On je u potpunosti promijenio kosu. Prije njega postojalo je samo friziranje. On je stvorio šišanje i stiliziranje. Shvatio da da kosa može biti odrezana u oblike koji ne samo da laskaju teksturi kose nego projiciraju najbolje kvalitete glave i lica, ističu jagodice i fokusiraju se na oči, te se tako dobiva maksimalan utjecaj na individualnost lica i osobnost.

Vidal Sassoon 1976. na prezentaciji svojih novih frizura Vidal Sassoon 1976. na prezentaciji svojih novih frizura (Foto: Profimedia)

Oslobodio je žene od kazne višesatnog sjedenja pod haubom s debelim viklerima koji su se urezivali u njihovo tjeme. Dobile smo slobodu da plivamo, vozimo se u kabrioletu, hodamo po kiši i onda samo protresemo glavom i opet izgledamo dobro. Kosa nije zaboravljala oblik koji je on stvorio i samo bi se vratila u svoju bazu, napisala je Mary Quant u kolumni za britanski Guardian nakon Vidalove smrti.

Inspiracija za šišanje: 20 najboljih bob-frizura svih vremena po odabiru Voguea Charlize Theron Twiggy Diana Ross +16 Louise Brooks

Vidal joj je napravio bob-frizuru inspiriranu flapper erom i estetikom Bauhausa kojoj je potom nadjenuo ime po njoj. Bio je to početak jednog velikog prijateljstva, ali i suradnje. Upravo je Vidal radio frizure za njezinu prvu modnu reviju, a samo jedan tjedan nakon toga stigao je poziv koji mu je promijenio život.

Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair (Foto: Guliver Images)

Producentska kompanija Seven Arts Productions tražila ga je da ošiša slavnu glumicu Nancy Kwan za ulogu u filmu The Wild Affair. Samo dva sata nakon tog poziva Nancy je došla u njegov salon u pratnji fotografa koji su zabilježili tu veliku transformaciju. Takozvani Mary Quant bob tako je postao Nancy Kwan bob, a fotografije Vidalove frizure obišle su svijet.

Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair Glumica Nancy Kwan s kultnom bob frizurom Vidala Sassoona u filmu The Wild Affair (Foto: Profimedia)

U međuvremenu je za Mary osmislio još kraću frizuru, a zatim je na red došla i legendarna transformacija Mije Farrow.

Za ulogu u hororu Rosemaryna beba napravio joj je kultnu pixie frizuru. Doduše, Mia Farrow danas tvrdi kako on nije imao ništa s njezinom frizurom, nego je samo skratio kosu koju si je sama ošišala škaricama za nokte na setu serije Gradić Peyton.

S druge strane, Sassoon je nedugo prije smrti s javnosti podijelio priču kako je Mijinu kosu ošišao šest tjedana prije kultnog frizerskog performansa koji je redatelj filma Roman Polanski organizirao 1967. u Hollywoodu.

Legendarna pixie frizura Mije Farrow za film Rosemaryna beba Legendarna pixie frizura Mije Farrow za film Rosemaryna beba (Foto: Profimedia)

Nazvao me i pitao želim li doći u Hollywood i odrezati njezinu kosu za film. Rekao sam mu: 'Romane, napravio samo to prije šest tjedana.' On mi je odgovorio: 'Da, ali uvijek ima još nešto što možeš odrezati.' I tako sam otišao u Hollywood. U to vrijeme Mia je bila supruga Franka Sinatre i odjednom su se pojavili svi ti novinari. Prijenos šišanja bio je na televiziji, u svim novinama. Sve se odvijalo u studiju Paramounta, ako se dobro sjećam imali su boksački ring na setu. Novinari i fotografi trebali su ostati izvan ringa i tako pratiti šišanje, ali to je trajalo otprilike dvije minute. Jedan fotograf našao se ispod stolca i odozdo fotografirao frizuru. Bila je to prava ludnica, opisao je Vidal.

Vidal Sassoon i Mia Farrow 1967. tijekom kultnog frizerskog performansa u Hollywoodu Vidal Sassoon i Mia Farrow 1967. tijekom kultnog frizerskog performansa u Hollywoodu (Foto: Profimedia)

Njegove klijentice bile su i brojne slavne dame koje ipak nikad nisu ošišale svoju dugu kosu, poput Rite Hayworth i Ave Gardner. One su bile poznate po određenom izgledu i takva promjena kod njih ne bi funkcionirala. To bi bilo kao da engleskoj kraljici odrežem geometrijsku frizuru. Samo da se zna, to bih volio napraviti, našalio se.

Legendarni frizerski majstor preminuo je 9. svibnja 2012. godine, a svu ljepotu posla kojim se bavio sažeo je u nekoliko rečenica: Frizeri su divna vrsta ljudi. Radite jedan na jedan s drugom osobom i vaš je cilj da se ta osoba osjeća bolje i da joj zaiskre oči kad ugleda svoj odraz u ogledalu. Kada završite svoj posao, osjećate nevjerojatno zadovoljstvo.

Vidal Sassoon 1988. sa svojim modelom Vidal Sassoon 1988. sa svojim modelom (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju