Tijekom života žene prolaze kroz razne tjelesne promjene koje su popraćene neugodnim simptomima koji često iz nas mogu izvući ono najgore. Ni menopauza nije iznimka. Bilo da sami ulazite u tu etapu života ili se s menopauzom suočava vaša majka, upoznajte se s prvim znakovima menopauze i na sljedeću naglu promjenu raspoloženja odgovorite osmijehom.

Menopauza je sasvim prirodan biološki proces kojeg ni jedna žena ne može izbjeći. Ulaskom u menopauzu, tijelo prolazi kroz razne fizičke promjene uzrokovane neuravnoteženom razinom hormona. Valunzi, opadanje kose, promjene raspoloženja sastavni su dio toga procesa. Upravo zbog toga bitno je osvijestiti da u tome leži izvor napetosti. Nakon što se pomirite s postojećim stanjem, lakše ćete ga pobijediti.

1. Valunzi

Prvi znak menopauze nesumnjivo je promjena menstrualnog ciklusa, odnosno neredovita mjesečnica. No, simptomi s kojima se žene po prvi put susreću ulaskom u menopauzu su valunzi – prolazni valovi vrućine popraćeni znojenjem. Ova zlokobna pojava, koju proživljava oko 80 posto žena u srednjim godinama, uzrokovana je promjenom razine ženskih spolnih hormona – estrogena. Valunzi su jedni od prvih znakova menopauze, a mogu uzrokovati anksioznost, stres i ubrzan rad srca. Naleti vrućine uglavnom traju par minuta, a kod nekih žena mogu se pojaviti i do 10 puta dnevno.

'Određene tehnike relaksiranja mogu vam pomoći da lakše prebrodite nalete vrućine. Jedna od tehnika je maštanje o hladnom gorskom potoku ili veselom snjegoviću.'

Određene tehnike relaksiranja mogu vam pomoći da lakše prebrodite nalete vrućine. Jedna od tehnika je maštanje o hladnom gorskom potoku ili veselom snjegoviću. Neke žene spas traže i u hrani, a kao velike pomagače navode sojino mlijeko i tofu. Fina hrana u kombinaciji s jogom još je bolje rješenje.

2. Opadanje kose

Žene često navode opadanje kose kao jedan od prvih vidljivih znakova menopauze. Ovaj omraženi pokazatelj menopauze rezultat je neravnoteže hormona. Estrogen i progesteron utječu na brži rast kose te produžuju vijek trajanja vlasi. U menopauzi razina tih hormona opada zbog čega kosa raste sporije i postaje sve tanja.

Gubitak kose nije ugodan. Nakon prvih izgubljenih pramenova, mnoge se žene osjećaju zabrinuto i pokušavaju pronaći rješenje protiv ovog nemilosrdnog suputnika menopauze. Zdrava prehrana, tjelovježba i izbjegavanje stresnih situacija nakon nekog vremena odrazit će se pozitivno kako na sveopće zdravlje, tako i na stanje vaše kose. Bujna i sjajna kosa moguća je i uz pomoć aminexila – molekule koja se bori protiv ispadanja kose. Aminexil možete pronaći u energetskom šamponu protiv ispadanja kose Vichy. Nakon učestalog korištenja moći ćete ponovno bezbrižno pogledati u četku.

Vichy energetski šampon protiv ispadanja kose dostupan je u svim boljim ljekarnama, a trenutno ga možete pronaći i u promo paketu koji sadrži sadrži Aminexil Clinical 5 ampule te 100ml Energetski šampon GRATIS.

3. Problemi sa spavanjem

Prirodno je da se s godinama mijenjaju i navike spavanja – što ste stariji, potrebno vam je sve manje sna. Iznenadan i intenzivan osjećaj topline, crvenilo, nepravilan rad srca te glavobolja kobni su neprijatelji sna u menopauzi.

Kako biste što mirnije spavali, izbjegavajte stresne situacije, pronađite vremena za relaksaciju i obavezno vodite računa o redovnom rasporedu spavanja. Svaki dan prije odlaska u krevet izdvojite vrijeme za sebe, pronađite umirujuću glazbu, duboko dišite i koncentrirajte se na tijelo – krenite od glave i postepeno nastavite prema nogama opuštajući svaki dio tijela posebno.

'Nema boljeg lijeka za ovaj problem od čašice razgovora s prijateljicom. Ako osjetite da vas je obuzeo stres, duboko udahnite i fokusirajte se na lijepe stvari.'

4. Promjene raspoloženja

Tijekom menopauze imat ćete osjećaj kao da vam na jednom ramenu sjedi vrag. Razdražljivo raspoloženje i blaga depresija uzrokovani su promjenom hormona i sastavni su dio menopauze.

Nema boljeg lijeka za ovaj problem od čašice razgovora s prijateljicom. Ako osjetite da vas je obuzeo stres, duboko udahnite i fokusirajte se na lijepe stvari.

5. Umor

Osjećaj umora tijekom menopauze izraženiji je nego inače.

Nemojte preskakati doručak jer on povećava energiju tijekom cijelog dana. Neka se u vašem tanjuru nađe zdrava prehrana sačinjena od voća i omega 3 kiselina, poput tune i lososa. Energiju povratite i vježbama koje uključuju istezanje ili pronađite vremena za kratki predah uz šetnju po svježem zraku.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju