Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije odazvao se na poziv udruge "Kolibrići", udruge roditelja vitalno ugrožene djece iz Hrvatske da premijerno malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb pročita slikovnicu "Zlatkov dan za igru".

Galerija Malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb Zlatko Dalić čitao je slikovnicu \'Zlatkov dan za igru\' - 9 Malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb Zlatko Dalić čitao je slikovnicu \'Zlatkov dan za igru\' - 10 Malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb Zlatko Dalić čitao je slikovnicu \'Zlatkov dan za igru\' - 7 +3 Malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb Zlatko Dalić čitao je slikovnicu 'Zlatkov dan za igru'

Riječ je o slikovnici, djelu poznatoga svjetskog ilustratora iz Australije Charlesa Santosa, koja kroz zanimljiv i djeci prilagođen način donosi priču o zebri Zlatku koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Slikovnica "Zlatkov dan za igru" okosnica je projekta "Zlatkov dan sa SMA" koji organizira udruga "Kolibrići" uz partnerstvo Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb i Kliničkoga bolničkog centra Split pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Želja nam je bila podignuti svijest javnosti o spinalnoj mišićnoj atrofiji, objasniti našim sugrađanima o kakvoj rijetkoj bolesti je riječ i kako se roditelji i naša djeca nose sa svim izazovima. Željeli smo u edukaciju uključiti najmlađe, od malih nogu ih poticati na toleranciju i prihvaćanje drugih i drugačijih, a istovremeno im uljepšati boravak u bolnici.

Slikovnica 'Zlatkov dan za igru' idealan je medij za mališane jer kroz dječji jezik i simpatične životinje donosi priču o djeci koja boluju od SMA. Sigurna sam kako će naši ambasadori – Zlatko Dalić, Sandra Perković i Blanka Vlašić – zabaviti mališane uz pustolovine hrabre zebre Zlatka i na tome im puno hvala, naglasila je Ana Alapić, predsjednica udruge "Kolibrić".

Slikovnica 'Zlatkov dan za igru' okosnica je projekta 'Zlatkov dan sa SMA' koji organizira udruga 'Kolibrići'

Projekt je krenuo u srijedu u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb gdje je male pacijente posjetio Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i tom prilikom izjavio:

Jako sam sretan što sam dio ove lijepe priče i hvala Ani što mi je pružila priliku da se uključim. Kada sam prvi puta pročitao slikovnicu, odmah mi se svidio moj imenjak Zlatko – hrabar, pametan, simpatičan i neustrašiv – baš kao što su i sva djeca koja se bore sa SMA. Uključimo ih u igru, budimo im potpora i zajedno možemo sve!

Prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb skrenuo je pozornost na važnost brige o pacijentima:

U KBC-u Zagreb pacijent je uvijek u središtu pažnje, a osobito mali najugroženiji pacijenti. U zadnje vrijeme imamo mogućnost liječenja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uz naše stručnjake te nastojanja i borbu da najmlađim pacijentima omogućimo kvalitetniji život, a njihovim roditeljima osmijeh na lice bit uspješni.

Grad Zagreb poklonit će djeci zagrebačkih vrtića slikovnicu "Zlatkov dan za igru" te na taj način podržati projekt.

Željela bih posebno pohvaliti inicijativu udruge 'Kolibrići' iz razloga što ima edukativnu notu usmjerenu djeci kao najvažnijoj ciljanoj skupini u životu djece koja boluju od SMA. Djeca koja se svakodnevno nose s problemima koje bolest donosi ne smiju se boriti i s nerazumijevanjem vlastitih vršnjaka. Slikovnica je odličan način da ozbiljnu temu približimo djeci vrtićke dobi te smo vrlo sretni što će svi zagrebački vrtići imati priliku saznati sve o pustolovinama zebre Zlatka i SMA, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med. zamjenica pročelnik Gradskoga ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U sklopu projekta već sljedećega tjedna mališane u Klinici za dječje bolesti Zagreb posjetit će Sandra Perković, a krajem prosinca u goste Kliničkoga bolničkog centra Split dolazi Blanka Vlašić. U projektu sudjeluju i volonteri iz udruge "Smiješak za sve" te poznata book blogerica Alis Marić Pečarić, koji će zajedno s ambasadorima djeci čitati slikovnicu, donijeti im prigodne darove i družiti se s njima.

Organizatori se nadaju kako će se projekt proširiti i na druge gradove i institucije te im je želja građane što bolje upoznati s preprekama koje donosi SMA, ali i poručiti im da se oboljeli mogu i moraju integrirati u društvo.

Djecu u KBC-u Zagreb darivao je i Sveti Nikola plišanim zebrama, slikovnicama “Zlatkov dan za igru" i Podravkinim slatkim poklon paketima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju