Bojana Brkić ručno izrađuje nježnu i dekorativnu keramiku od najfinijeg porculana koju ukrašava 24-karatnim zlatom. Njezin re:art:concept sigurno će vam uljepšati svakodnevicu

Kada kreativnost nema granica (i to doslovno) onda se rađaju priče poput one o beogradskom re:art:conceptu – ženstvenom, ručno rađenom porculanu koji bi nas trebao podsjetiti da je život posebna prilika u kojoj si svatko treba priuštiti trenutak lijepoga.

Za Bojanu je danas kaligrafija vještina kojom nanosi zlato na svoje šalice, zdjelice i tanjure.

Barem je to poruka koju svojim radovima želi poslati autorica ovih nježnih i dekorativnih komada Bojana Brkić.

Oduvijek oduševljena Dalekim Istokom, njezino se zanimanje za porculan prvi puta javilo još u srednjoj školi, Filološkoj gimnaziji koja je prva u Europi imala kineski jezik i kulturu s kojim je Bojana nastavila i na fakultetu.

Svi su se trudili oko nas, i profesori i sama Kina. Tokom školovanja dva puta sam bila u Kini, ali onoj staroj, zemlji bicikala i masovnog tai-čija u parkovima. U takvom okruženju imala sam priliku upoznati se s tom umjetnošću, prisjeća se Bojana prvih satova keramike oko 2000. u Beogradu.

Ručno rađena keramika zadnjih je godina iznimno popularna, u cijelome svijetu.

Tokom 2005. živjela sam u Kini i poprilično se razočarala. To je već bila ova nova Kina koja nije imala strpljenja za keramiku, pogotovo u velikim gradovima kao što je Peking. Ipak, imala sam pristup satovima kaligrafije jednog prestižnog učitelja, govori.

Za Bojanu je danas kaligrafija vještina kojom nanosi zlato na svoje šalice, zdjelice i tanjure.

Iako se bavila najrazličitijim poslovima, pa čak u nekoliko navrata i odustajala od keramike, kaže kako se na kraju uvijek vraćala večerima u ateljeu koje su je odmarale i spašavale.

Početkom 2013. odlučila je "okrenuti novi list" pa nastaje re:art:concept, a tri je godine kasnije zajedno sa suprugom otvorila trgovinu i studio u povijesnom dijelu Beograda, Skadarliji.

Uz web-shop, to je dosad i jedino prodajno mjesto re:art porculana.

Ručno rađena keramika zadnjih je godina iznimno popularna u cijelome svijetu, a Bojana kaže kako je automatizacija svega učinila masovnu proizvodnju jeftinijom pa je zato osjećaj organskoga koji je duboko u svakome čovjeku dobio na cijeni.

Oduvijek oduševljena Dalekim Istokom, Bojanino se zanimanje za porculan prvi puta javilo još u srednjoj školi.

Predivne reakcije kupaca ono su što ju tjera dalje, motivira te zbog čega brend i dalje postoji te raste.
Većina komada koji nastaju u radionici re:art:concepta iznimno su ženstveni, izrađeni od najfinije keramike te ukrašeni 24-karatnim zlatom.

Ženstvenost je nešto što s vremenom želim da bude više prepoznato kao nježnost i mir koji jednako trebaju muškarcima, ženama i djeci, govori Bojana koja u izradi upotrebljava vrlo finu vrstu Limoges porculana.

Zlato nanosim u tekućem stanju kaligrafskom tehnikom. To je završni i najminuciozniji dio procesa, objašnjava.

Uvijek otvorena za suradnje (jednu takvu ostvarila je i s našom Editom Šimić iz Kuživancije), Bojana jako voli te često radi i po narudžbi.

Sada je sezona vjenčanja. Naručuju se personalizirani pokloni, od šalica do seta za šest ili osam osoba. Ljudi uvijek dolaze s lijepom emocijom koju žele prenijeti. Kako izrada porculanskih predmeta traži i vrijeme, to ičekivanje koje traje i po dva do tri mjeseca daje još jedan lijepi sloj cijeloj suradnji, završava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju