Koliko ste samo puta gledali „Prijatelje“ ili „Seks i grad“, iako vjerojatno već svaku epizodu znate napamet? Sada postoji dokaz da je to itekako dobro.

Iako danas nesumnjivo postoji velik broj dobrih televizijskih serija te možemo birati više nego ikada, kada nam je teško ili se naprosto želimo opustiti, većina nas ipak poseže za onima koje smo već gledali, za onima za koje znamo da nam čine dobro.

No čini se da to nije slučajno te da zapravo postoji psihološki razlog zbog kojeg se volimo uvijek iznova vraćati omiljenim serijama.

Kao što je pojašnjeno u istraživanju koje je provelo Sveučilište u Chicagu, a koje je objavljeno u Journal of Consumer Research, ponovno konzumiranje istog sadržaja, bilo da je riječ o seriji, filmu ili knjizi, ljudima donosi veliko zadovoljstvo.

Slika nije dostupna Srodne duše s malih ekrana: Omiljene serije koje slave ženska prijateljstva

Kako je pojašnjeno u istraživanju, osobe koje uvijek iznova ponavljaju svoja gotovo hedonistička iskustva time potvrđuju svoje individualno iskustvo i posebno značenje koje ono ima za njih.

Gledanje omiljene serije bezbroj puta čini nas sretnima i utješenima

Bilo da je u pitanju regresivna, progresivna, rekonstruktivna, relacijska ili refleksivna ponovna potraga, to je oblik aktivnog traženja, način traženja nečega iz prošlosti, način da se dosegne vlastito istinsko 'ja', a ne da se vraća u prošlost, rekli su autori Cristel Antonia Russell i Sidney J. Levy.

Drugim riječima, gledanje omiljene serije bezbroj puta čini nas sretnima i utješenima.

TV-serija kojoj se uvijek volim vraćati je:

glasova:


Kada više nismo sigurni u to tko smo, kada nam je loš dan na poslu ili u obitelji, kada osjećamo da više nismo povezani sa samim sobom, imamo tendenciju povrataka serijama koje su nas oblikovale u našim mlađim danima.

Samo gledanje televizijskih junaka za koje nam se čini da ih jako dobro poznajemo može donijeti osjećaj topline, povezanosti i smirenosti.

No vrijedi primijetiti i to da da ćemo u odrasloj dobi omiljenu seriju možda doživjeti na sasvim drukčiji način ili da će nam otvoriti pitanja koja nam ranije nisu padala na pamet. Kako god bilo, gledanje omiljene serije dobar je način opuštanja.

Avanture nezaboravne šestorke trajale su 10 sezona Avanture nezaboravne šestorke trajale su 10 sezona (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju