Mala zdepasta tijela pokrivena crnosmeđim bodljama i kratkim dlakama na trbuhu, glava s izraženim očima i crnom njuškom, male okrugle uške i kratke noge – to su ježevi koje ovih dana možemo zapaziti na brojnim livadama i travnjacima, pa čak i u vlastitom dvorištu. No kako se brinuti za njega ako postane stanar vašeg dvorišta?

Odlučite li udomiti ježa kojeg ste našli u svome dvorištu ili tijekom šetnje, potrebno je na umu imati nekoliko stavki na koje upozorava veterinarska struka, kao i Međunarodna organizacija ježeva.

1. Pokazuju čitavu lepezu emocija

Iako naizgled pomalo grubi zbog bodlja kojima im je prekriveno tijelo, ježevi su zapravo vrlo osjetljive životinje. Vole maženje, a napose češkanje po trbuščiću, no samo onda kada to njima odgovara. Svojoj će okolini jasno dati do znanja kada ih je bolje ne dirati, a kada su raspoloženi za interakciju.

Primjerice, kada se nalaze u svojoj prirodnoj poziciji, to znači da su smireni, kada se podignu na stražnje noge iskazuju svoju nesigurnost, a kada se zamotaju u klupko, daju nam do znanja da su prestrašeni

Bella je unijela vedrinu u dom Šapice koje život znače: Kako je četveronožna mješanka Bella promijenila moj život

Kada se osjećaju posebno borbeno, neće se libiti toga da ukradu vezice iz cipela i druge sitne predmete. Ipak, najsretniji su kada otkriju neki novi miris u svojoj okolini jer je upravo to ono što ima najviše privlači pažnju u njihovim svakodnevnim pustolovinama.

2. Aktivni su noću

Ježevi se uglavnom bude zajedno sa zalaskom sunca. Posvojite li ježa, morat ćete se prilagoditi njegovu ritmu. Primjerice, navečer ćete mu morati pripremiti svježu hranu i osigurati dovoljno prostora na kojem se može kretati. Veterinari upozoravaju na to da se njihov ritam mora poštovati i nipošto ih ne valja forsirati da budu aktivni tijekom dana.

Ježevi su složena, no izrazito umiljata bića koja će stostruko vratiti ljubav.

Osim toga, njihove su oči vrlo osjetljive, pa je važno da im tijekom noćnih sati osigurate samo lagano svjetlo u kutku sobe. S buđenjem zore jež će se povući u neki tamni kutak i tamo ostati veći dio dana.

3. Jedu povrće, voće, meso i kukce

Kao što smo već spomenuli, nužno je prije večeri ostaviti im svježi obrok, a on se uglavnom treba sastojati od svježih i neprocesuiranih namirnica. Primjerice, na jedan tanjur narežite mu jabuku ili zeleno korijenje, a svakako treba pridodati i za njih posebno namijenjene kukce i crviće koji se mogu kupiti osušeni u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Povremeno im možete dati i male komadiće piletine ili nekog drugog bijelog mesa.

Odlučite li da jedan mali jež postane dio vašeg kućanstva, imajte na umu da se briga za njega značajno razlikuje od, primjerice, brige za mačku ili psa, a za sva dodatna pitanja obratite se svome najbližem veterinaru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju