Više razloga može dovesti do gubitka jednog ili više zubi. Takvo stanje vrlo je neugodno i ljudima izaziva velike probleme. Srećom, postoji rješenje. Jedno od njih su nadomjesci za prirodne zube, takozvani implantati.

Dentalni implantati su u principu titanski vijci koji se postavljaju u kost pacijentu da bi nadoknadili zub ili više zubi koji nedostaju u jednoj ili obje čeljusti, objasnio je dr.med.dent. Ivan Miletić.

Ova vrsta zamjene za prirodne zube postoji još od 1960. godine kada ih izumio profesor Branemark koji je tada istraživao cijeljenje kosti i došao do saznanja da kost može zacijeliti oko titana u procesu koji se danas naziva osteointegracija.

TRI RAZLOGA GUBITKA ZUBA

Više je razloga koji mogu dovesti do gubitka jednog ili više zubi.

Najčešći je nedostatak higijene usne šupljine što posljedično dovodi do karijesa. Drugi je parandotitis, a treći je neka vrsta traume.

Cristiano Ronaldo prije i nakon što je sredio zube Prije nego što su sredili zube: Sedam transformacija slavnih muškaraca o kojima se i danas priča

Drew Barrymore Fućkaš savršenstvo! Slavne žene koje vole svoje "krive" zube

A kako izgleda proces ugradnje imalantata?

Oralni kirurg otvori zubno meso, preparira ležište za implantat u kosti, postavi implantat i nakon toga ovisno o vrsti situacije taj dio zašije, odnosno zatvori opet sa zubnim mesom nakon čega se čeka da se završi proces osteointegracije ili ako je moguće odmah optereti implantat kako bi se napravilo privremeno fiksno rješenje, objasnio je dr. Miletić.

Postoji više vrsta implantata koji se ugrađuju, a danas se u modrnoj medicini najčešće koriste endoosealni implantati, oni koji se ugrađuju u čeljusnu kost pacijenta.

Vrlo je važno voditi računa i o tome kakvu vrstu implantata ugrađujemo u čeljust. Doktor Miletić naglašava da su jeftina rješenja vrlo često i nekvalitetna zbog čega s njima kasnije može doći do problema.

Stvar je u tome da su svi ti recimo malo skuplji, premium brend implantati prošli razna testiranja, imaju visoke razine kontrole i u te konstrole ulažu se milijarde eura da bi se dobio najbolji mogući proizvod koji će dugotrajno funkcionirati kod pacijenta, kaže dr. Miletić.

Jeftiniji implantati, napominje, nisu prošli sve vrste kontrole kao što je naprimjer kontrola kvalitete i s njima kasnije može doći do komplikacija. Dr. Miletić kaže da je zato uvijek bolje ići na sigurno jer se ipak radi o zdravlju čovjeka i tu se moraju koristi provjereni proizvodi.

Postoji zabluda da je dovoljno ugraditi samo implantat te da nije potrebna nadogradnja krunice no to nije istina jer bez nje, naglašavaju stručnjaci, ugradnja implantata nije potpuna.

Unutar tog samog implantata ide nešto što se zove nadogradnja i na tu nadogradnju ide krunica. To sve zajedno čini dentalni implantat, kaže dr. Miletić.

BEZBOLAN PROCES

Ugradnja implantata vrlo je dobro rješenje, osobito kada je u pitanju mlađa populacija.

Za most kao jedan protetski rad je potrebno brusiti susjedne zube. Ako su susjedni zubi zdravi njih je potrebno smanjivati da bi se napravio most. Kod implantata izbjegavamo diranje ostalih zubi i samo se postavlja vijak u kost i na taj implantat se stvalja krunica, objasnio je spec. oralne kirurgije Stanko Miletić.

Važno je naglasiti kako je sam zahvat odnosno proces ugradnje implantata bezbolan.

Prvo se dobije lokalna anestezija, ista koja se dobije primjerice prilikom popravka karijesa. Nakon toga se napravi jedan mali rez u zubnom mesu, napravi se ležište u kosti s posebnim vijcima, kaže dr. Miletić.

Zubno meso se zatim zašije i potrebno je pričekati tri do četiri mjeseca kako bi zacijelila kost oko implantata. Taj proces naziva se osteointegracija.

ŠTO NAKON UGRADNJE?

Najvažnije upute su da se uzima antibiotik jer je ipak implantat strano tijelo u našem organizmu. Antibiotik se uzima prvih sedam dana. Tu je i hlađenje izvana da se što više smanji upala, lijekovi protiv bolova i higijena usne šupljine koja se provodi s vodicama za ispiranje usta unutar prvih dva tjedna, objasnio je oralni kirurg.

Ugradnja ima vrlo malo kontraindikacija.

Ako je baš apsolutni nedostatak kosti, imamo jako tanki greben gdje nema ništa kosti, u tom slučaju nije fizički moguće postaviti implantat, kaže dr. Miletić.

Ugradnja implantata ne preporuča se ni u slučaju nekih sistemskih bolesti jer bi se tada ugrozilo zdravlje pacijenta.

To naprimjer može biti kod žena koje imaju osteoporozu zbog koje piju lijekove za tu bolest pa prilikom bilo kakve kirurške intervencije u području čeljusti može doći do nekroze kosti.

Mnogi se ne odlučuju na ovu vrhu zahvata jer im je preskupa. Ipak, ponovit ćemo još jednom, najbolje je izabrati najbolju vrstu implantata jer kad se ugrađuju implantati u tijelo se ugrađuje strano, umjetno tijelo.

To je spoj biološkog i umjetnog i onda je naravno uvijek bolje da se ugrađuje nešto provjereno, kaže oralni kirurg.

Na kraju kako biste izbjegli probleme poput ovih, čuvajte zdravlje svojih zubi, održavajte higijenu usne šupljine kako bi izbjegli karijes, paradentozu ili druge bolesti zubne šupljine koji mogu dovesti do gubitka zuba. Ako se ipak nađete u takvoj situaciji savjet potražite kod stručnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju