U 96. godini života umrla je Žuži Jelinek, stilistica, dizajnerica i spisateljica. I kako je sama govorila - šnajderica. Pripadnica toliko skromne i samozatjane profesije koje zlata vrijedi. Jer mnogo je dizajnera i stilista, ali u modnoj profesiji najviše cijenjene su upravo krojačice

Žuži Jelinek je hrvatska legenda čija je životna priča i fascinirala Stevena Spielberga. Slavni je redatelj pozvao našu Žuži da se na 2 godine preseli u Hollywood kako bi mu bila savjetnica prilikom snimanja filma zasnovanog na njezinom životu.

Ona ga je odbila, jer nije željela odlaziti iz Hrvatske, iz svog stana na Jelačić placu.

Žuži Jelinek rođena je 1920. godine u Budimpešti gdje su se upoznali njezini gluhonijemi roditelji. Ubrzo se sele u Zagreb gdje su živjeli u siromaštvu, zbog čega je Žuži u najranijoj dobi odlučila imati uspješnu karijeru.

Vrlo jednostavnog, neformalnog kroja i danas bi vjenčanica Žuži Jelinek izgledala kao sjajan vintage odabir

Nakon što je upisala školu za krojačice sa 17 godina odlazi u Pariz gdje je radila s Ninom Ricci te nakratko i s legendarnom Coco Chanel.

Vjenčanica bez roka trajanja

Krajem 50-ih godina Žuži Jelinek revije nije održavala samo diljem Europe, već je to uspjela i u SAD-u, Bliskom i Dalekom Istoku. U tadašnjoj Jugoslaviji su je prozvali ambasadoricom mode, a inozemni tisak joj je osigurao titulu najuspješnije dizajnerice iza Željezne zavjese.

Dizajnirala je, krojila i šivala haljine za žene predsjednika i pripadnice visokog društva koje su uvijek rado prihvaćale njezine sugestije pa je tako postala cijenjena modna savjetnica i stilistica. Govorila je čak 7 jezika što joj je itekako pomoglu u uspješnoj karijeri.

Jedna od njezinih kreacija iz 1970. godine prikazana je i na izložbi vjenčanica 'U dobru i u zlu' u zagrebačkom 'Muzeju za umjetnost i obrt'.

Vrlo jednostavnog, neformalnog kroja i danas bi vjenčanica izgledala kao sjajan vintage odabir, pogotovo za one buduće supruge koje u bračnu luku žele uploviti u bezvremenskoj haljini, idealnoj za proslijeđivanje svojoj kćerki.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju