Osim ljubitelja zimskih sportova, Olimpijske igre u Sočiju barem će povremeno privući i one žene neopterećene favoritima i dobitnicima zlatnih medalja, jer praćenjem umjetničkog klizanja žele vidjeti raskošne i glamurozne kostime. Odabrali smo 10 kreacija čiji bi materijali, krojevi i visoki stupanj showbizzerskog štiha osigurali prolaz čak i na pozornicu zvijezde Beyonce

Da i klizalište može biti modna pista, kao i mnogo puta do sada, uvjerit će nas Zimske olimpijske igre u Sočiju koje će ugostiti buduće dobitnike medalja, i one koji će ovu sportsku manifestaciju pamtiti po padovima i izgubljenim bodovima.

Raskošne kostime ukrašene tilom, čipkom, raznobojnim aplikacijama i ručno nanesenim Swarovski kristalićima nećemo kao nekada doživljavati zahvaljujući detaljnom prijenosu Milke Babović, već preciznoj slici HD televizora koja će prikazati i najmanji ukras na kreacijama vrijednim između 1.000 i 2.000 dolara.

Kostim mora biti aerodinamičan, te ne smije sputavati prilikom izvođenja kompleksnih klizačkih figura. Upravo zbog tih ograničenja mnogi su se poznati dizajneri odlučili držati podalje od skliskog modnog terena klizališta

Oni se šivaju i do dva mjeseca prije natjecanja, i to u suradnji s trenerom i klizačicama. Kostim mora biti aerodinamičan, te ne smije sputavati prilikom izvođenja skokova i kompleksnih klizačkih figura. Upravo zbog tih ograničenja mnogi su se poznati dizajneri, osim Vere Wang, odlučili držati podalje od skliskog modnog terena klizališta.

No, mladi klizači odrasli u svijetu pop kulture žele izgledati poput zvijezda.

'Pratimo što se događa na filmskim dodjelama nagrada poput Oscara i ostalim događanjima s prostrtim crvenim tepihom kako bismo znali najnovije trendove. Znamo da će ih klizači tražiti, to je njihov crveni tepih, njihova prilika da zabljesnu' otkrila je dizajnerica klizačkih kostima Yumi Barnett-Nakamura.

Budući da su se i u prošlosti klizačice željele što više modno istaknuti i pri tome ponekad i pretjerati, 1988. godine doneseno je 'Katarina pravilo'. Upravo je te godine na Olimpijskim igrama Katarina Witt u svom kobaltno plavom kostimu ukrašenim perjem otkrila više tijela nego je dozvoljeno, tako da je međunarodni klizački savez donio pravilo prema kojem svi kostimu moraju prekrivati bokove i stražnjicu.

U međuvremenu to je pravilo 'izblijedilo', ali kreatori kostima i prilikom dizajniranja i dalje vode računa o tome da klizačice zabljesnu kao glamurozne sportašice, a ne showbizz plesačice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju