Kad pomislite na swing, obično vam se pred očima stvori slika plesnjaka iz 1950ih, odličan live band i gomila ljudi koji se dobro zabavljaju. Swing je u posljednje vrijeme sve popularnija vrsta plesa koja osim dobre zabave garantira i tjelovježbu koja će vas zasigurno oduševiti. Na što točno djelujete plešući swing objasnio je Dado Ibraković, jedan od instruktora na La Femme festivalu koji će između ostaloga održati i radionicu uvoda u swing

Swing se kao plesna vrsta razvio 20ih godina prošlog stoljeća paralelno s razvojem istoimenog glazbenog stila unutar jazz glazbe. Tijekom vremena nastale su brojne podvrste ovog plesa (među kojima je svakako najpoznatiji lindy hop), no svima je zajednička jedna stvar – veseli ritmovi i puno puno zabave. Zbog ovih 5 razloga isplati se isprobati zaplesati swing i uživati u njemu punim plućima:

1. Odlična kardio vježba – energični swing ubrzava rad srca i disanje što iziskuje veću količinu kisika i u konačnici sagorijeva više masnoća. Ovaj vam ples može pomoći da izgubite čak 300 kalorija u sat vremena.

Energičan i brz ples kao što je swing povećava vašu izdržljivost i poboljšava vam kondiciju

2. Čvršći mišići i kosti – kao i brojni drugi plesovi, swing je vježba koja koristi vašu težinu za jačanje kostiju. Osim toga, brojni okreti i promjene smjera pomažu u učvršćivanju mišića i povećavaju snagu vašeg trupa.

3. Izdržljivost – energičan i brz ples kao što je swing povećava vašu izdržljivost i poboljšava vam kondiciju, osobito ako plešete često i redovito. Uz to, učenje brzih koraka poboljšat će vašu koncentraciju, ravnotežu i fokus.

4. Različiti mišići na djelu – u swingu je potrebno svojom težinom pružiti otpor težini svojeg partnera i rukama i nogama te je stoga swing vježba prvenstveno za vaše podlaktice, nadlaktice i ramena, a zatim i za listove i bokove.

5. Psihološki učinak – uz tjelesne benefite, naprosto je nevjerojatno u kolikoj mjeri ova vesela glazba i ples utječu na vaše raspoloženje. Već sama činjenica da radite nešto za svoje tijelo bi trebala imati utjecaj i na vaše psihološko zdravlje.

Uz to – ples je socijalna aktivnost. Brojna sociološka istraživanja pokazala su da socijalne aktivnosti izravno utječu na izgradnju vašeg samopouzdanja i smanjuju stres koji se nakuplja zbog svakodnevnih obveza.

Swing je jedan od desetak vrsta plesova koje ćete moći učiti od 10. do 13. travnja na prvom regionalnom festivalu za žene La Femme u Dubrovniku. Više informacija o cijenama, paketima i programu pogledajte na www.lafemmefest.com ili na službenim stranicama partner agencije Atlas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju