Kada se pomisli na mahovinu, obično je ne povezujemo s privlačnim cvjetovima. No zvjezdasta mahovina je baš takva – prepuna sitnih, bijelih cvjetova koji cvatu u kasno proljeće i cijelo ljeto.

Zvjezdasta mahovina (lat. Sagina subulata) ime je dobila po cvjetovima koji sa svojih pet sitnih latica podsjećaju na malu zvijezdu. Pripada porodici mahovina pa je samim time vrlo izdržljiva i lako se razmnožava. Može narasti najviše do 5 cm visine, a savršeno popunjava praznine između trajnica u kamenjaru, na gredicama ili u većim teglama na balkonu.

KAKO BRINUTI O ZVJEZDASTOJ MAHOVINI?

Zvjezdasta mahovina može se saditi tijekom čitave godine jer nije osjetljiva na promjene temperature, no najbolje je vrijeme upravo sada jer je tlo dovoljno vlažno kako bi se uspješno primilo njezino korijenje.

Čitav rod mahovina specifičan je po tome što hranjive tvari ne koristi iz zemlje, nego apsorbira iz zraka. Upravo je zato sađenje mahovine odličan početak za stvaranje kamenjara ili cvjetne gredice jer će tlo koje prekrije postati hladnije, zadržavati vlagu i napraviti zalihe hranjivih tvari prikupljenih iz okoline.

Zvjezdasta mahovina voli vlagu, pa ne morate brinuti jeste li pretjerali s vodom.

Mahovina voli vlagu pa ju je potrebno redovito zalijevati, minimalno svaki drugi dan. Dobro drenirano tlo nije prioritet pa nećete učiniti štetu niti ako pretjerate s količinom vode.

Slika nije dostupna Neven: Neuništivi cvijet koji ne traži puno brige i pažnje

Dobro je zalijevati ih odozgo, bilo da se u vrtu ili tegli, a sav mogući višak vode čuvat će za moguća razdoblja suše.

ZVJEZDASTA MAHOVINA KAO DEKORACIJA U DOMU

Mahovina se često koristi i kao dio aranžmana, pa se jednako može napraviti i sa zvjezdastom mahovinom.

No, da biste bili uspješni u tome, potrebno je pažljivo iz zemlje izvaditi busen biljke, pazeći pritom na korijenje, otresti višak zemlje te joj i u aranžmanu osigurati dovoljno vlage. Za to će vam poslužiti cvjećarska spužva koju treba obilno natopiti vodom, a potom je lagano obložiti zvjezdastom mahovinom.

Dodate li u aranžman i druge biljke, te minijaturne dekoracije poput kamenčića, ručno-izrađenih klupica ili skulptura od svega nekoliko centimetara, imat ćete dojam da ste u svoj dom unijeli dašak vilinskog vrta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju