"Staromodni" neven oduvijek je popularan, a za to postoji mnoštvo opravdanih razloga. Cvijet kojeg su rado sadile i naše bake je gotovo neuništiv. Oporan je na štetočine, dugo cvjeta, a podnijet će čak i lagani mraz. Ono što ovaj cvijet, rasprostranjen po cijelom svijetu, voli je puno sunca.

Radi se o biljci koja ima zeleno lišće, a cvjeta u zlatnoj, narančastoj, žutoj i bijeloj boli. Raste do jednog metra, a cvjetovi, ovisno o vrti, imaju promjer do sedam centimetara.

Ljubitelji cvijeća reći će vas da neven spada među biljke koje je lako saditi i uzgajati, a njegovoj popularnosti sigurno pridonosi činjenica da cvjeta cijelo ljeto.

Ovisno o vrsti, neveni se sade od proljeća do sredine ljeta. U roku od tjedan dana biljka će nikuti, a u roku od osam tjedana i procvjetati.

Kada je u pitanju zalijevanje, pustite da se tlo osuši između dva zalijevanja, zatim biljku dobro zalijete. Na višim temperaturama neven treba više vode.

Slika nije dostupna Fuksija: Cvijet fantastične boje koji voli i sjenovita mjesta

Slika nije dostupna Nenametljiva gipsofila: Ljepotica koja voli krasiti vjenčane bukete i svadbene stolove

Neven je čest prizor u vrtovima i jer, između ostalog, štiti druge bilje. Ima specifičan miris, a poznat je i po svojim ljekovitim svojstvima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju