Ljubiteljica lijepih stvari Jasmina Mihelak, njezin suprug, dvoje djece i tri mačke stanari su kuće od 200 kvadratnih metara smještene u Mariboru. Kuću izgrađenu 1970. godine kupili su u originalnom stanju prije sedam godina, a onda je u potpunosti renovirali.

U uređenju je posebno uživala Jasmina, kojoj je dizajn interijera prva i najveća strast još od malih nogu, a iako ju je školovanje odvelo u drugom smjeru, danas sve češće i ozbiljnije savjetuje druge.

Kada je u pitanju njezin dom, htjela je, kaže, stvoriti neutralnu, nenametljivu podlogu koja je neće umoriti i koju će moći nadopunjavati ili nadograđivati.

Htjela sam dom koji je mješavina modernog i klasičnog, kaže Jasmina, koja je zajedno sa suprugom izvela gotovo cijelu adaptaciju, od ideje do realizacije, i to u samo osam mjeseci.

Prvotni plan je bio malo drugačiji, ali zbog financijskih ograničenja, nažalost, nismo mogli napraviti baš sve kako smo željeli, kaže i dodaje kako je njihov dom zapravo još uvijek u nastajanju.

Zapravo, smatram da je opremanje doma proces jer kroz različita životna razdoblja mijenjam i svoj dom, koji odražava upravo ono što jesmo u tom trenutku. Tako da se u mom domu stalno događaju male promjene, objašnjava Jasmina.

Slika nije dostupna Baš je top! Zagrebački stan u kojem je i hodnik toliko dobar da bismo i u njemu rado pili kavu

Puno stvari u domu napravili su suprug i ona svojim rukama, između ostalog i razne detalje i dekoracije.

Mnogo puta mi se nešto svidi, ali mi zbog visoke cijene nije dostupno i tada odlučujem sama pokušati napraviti tu stvar. Na taj način postavim si izazov, u kojem neizmjerno uživam, priča Jasmina, koja, naravno, neke stvari i kupi, ali s godinama su njezine kupovine postale razborite pa radije kupuje rjeđe, ali kvalitetnije.

Posebnu strast ima prema antikvitetima, pa se i s tržnice nerijetko vraća s dobrim ulovima. Između ostalog, kao velika obožavateljica cvijeća i biljaka, jako voli lijepe vaze i lončanice.

Mali stan od 31 metara kvadratnih Malen, funkcionalan i baš lijep: Stan od 31 m2 koji izgleda kao iz kataloga

Važnost blagovaonice i kuhinjskog stola

Kada je se pita da izdvoji omiljeni kutak u domu, odgovara da joj je teško istaknuti samo jedan. Voli, kaže, svoj dom i svjetlo koje se mijenja kroz godišnja doba, a skupa s njim i ambijent.

Ipak, na kraju ipak ističe blagovaonicu i kuhinjski stol napravljen od hrasta starog stotinu godina, iz njihovih krajeva.

Naravno, stol smo napravili sami, uz pomoć prijatelja, a za stolom se uvijek puno toga događa i on je središte našeg doma, zaključuje i još jednom napominje da u njezinu domu promjene, barem one sitne, nisu rijetkost. Dekor Jasmina prilagođava godišnjem dobu i raspoloženju. Ono čega u njezinoj kući nikad ne nedostaje su cvijeće, zelenilo i granje.

Na kraju, Jasmina ima savjet za sve one koji planiraju renoviranje doma.

Savjetovala bih da ga temeljite na bazi neutralnih boja. One su vječne. Boje i teksture uvedite pomoću dekoracija, cvijeća. Oni koji se ne snalaze neka potraže stručnu pomoć. To je investicija jer se svatko voli osjećati najbolje u svom domu, kaže.

U našoj galeriji imate priliku prošetati Jasmininim mariborskim domom, u kojem ćete prepoznati sve ono o čemu je ona pričala. Neutralnu osnovu, puno zelenila, cvijeća, drva, lijepih detalja smještenih na za njih pažljivo odabrana mjesta...

Predivan stan u New Jerseyu - 7 Sve je u detaljima: Ideje za uređenje stana u kojem svaki kutak izgleda "wow"

Kako urediti dom u neutralnim tonovima

Ako vam se sviđa dom u neutralnim tonovima, poput Jasminina, u nastavku donosimo nekoliko stvari na koje je dobro pripaziti prilikom takvog uređenja:

  • Nemojte zaboraviti dodati teksturu

Kada se odlučite za dom u kojem će dominirati neutralne nijanse, posebnu pozornost obratite na teksture. Dodajte tople metalne elemente napravljene od mesinga ili bronce, koristite detalje od prirodnog drva, materijale kao što su baršun ili "zdepasto" pletivo.

  • Ne morate se ograničiti na jednu boju

Neutralan dom ne mora biti kompletno bež. Možete koristiti cijelu paletu boja, između ostalog, i crnu i sivu za sofisticirani izgled.

  • Ne zatrpavajte prostorije detaljima

Ljudi su često skloni stvaranju kaosa u prostoru koji je ukrašen neutralnim bojama. Međutim, manje je nekad više kada je u pitanju opremanje soba. Ako želite opuštajući prostor, neka bude bez nereda, a nekoliko vaših omiljenih dodataka bit će dovoljno za savršen konačni rezultat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju