Među proljetnim cvetnim ljepoticama je i frezija, lukovica pogodne za rez i kao takva čest ukras u vazama.

Frezija je zeljasta biljka koja se razmnožava lukovicama. Kada ćemo posaditi lukovice ovisi o tome kada želimo da biljka cvjeta.

Za cvjetanje u veljači i ožujku lukovice treba saditi u rujnu i listopadu, za cvjetanje u ožujku i travnju sade se u studenom i prosincu, za cvjetanje u kolovozu sadi se u travnju, a u lipnju se sadi ako želimo da frezija cvjeta u prosincu.

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi

Želimo li freziju posaditi već u travnju na otvorenom, treba pripaziti da su lukovice zaista "vanjske frezije" jer se u suprotnom, koristimo li obične frezije, može dogoditi da uzgoj ne uspije. S obzirom na to da je frezija pogodna i omiljena za rez, najbolje ju je saditi na miješanoj gredici.

Slika nije dostupna Ranunkula: Cvijet koji izgleda kao "sestra" ruže i božura

Tuliipan Jedva smo ih dočekali: 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi. Uglavnom se na jednoj stabljici uvijek istodobno nalaze već sasvim otvoreni cvjetovi zajedno s pupoljcima zbog čega frezija u vazi dugo izgleda svježe i lijepo.

Nadzemno stablo ovoga cvijeta porijeklom iz Južne Afrike visoko je 30 do 40 centimetara. Listovi su uski, šiljasti i zeleni, a cvjetovi žuti i žućkastoljubičasti, raspoređeni u cvatu s jedne strane stabljike te ugodnog mirisa. Za cvjetove je često neophodno postaviti potporu da se ne bi povijali.

Ljupka frezija nježne boje čest je izbor za uskršnje stolne aranžmane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju