Među proljetnim cvjetnim ljepoticama je i frezija, lukovica pogodne za rez i kao takva čest ukras u vazama.

Galerija Frezije Frezije Frezije dolaze u raznim bojama +9 Frezija

Frezija je zeljasta biljka koja se razmnožava lukovicama. Kada ćemo posaditi lukovice ovisi o tome kada želimo da biljka cvjeta.

Za cvjetanje u veljači i ožujku lukovice treba saditi u rujnu i listopadu, za cvjetanje u ožujku i travnju sade se u studenom i prosincu, za cvjetanje u kolovozu sadi se u travnju, a u lipnju se sadi ako želimo da frezija cvjeta u prosincu.

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi

Želimo li freziju posaditi već u travnju na otvorenom, treba pripaziti da su lukovice zaista "vanjske frezije" jer se u suprotnom, koristimo li obične frezije, može dogoditi da uzgoj ne uspije. S obzirom na to da je frezija pogodna i omiljena za rez, najbolje ju je saditi na miješanoj gredici.

Frezije dolaze u raznim bojama Frezije dolaze u raznim bojama (Foto: Shutterstock)

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi. Uglavnom se na jednoj stabljici uvijek istodobno nalaze već sasvim otvoreni cvjetovi zajedno s pupoljcima zbog čega frezija u vazi dugo izgleda svježe i lijepo. Naravno, za još duže trajanje u vazi, tu su uvijek korisni savjeti i trikovi

Frezije Frezije (Foto: Living4media)

Nadzemno stablo ovoga cvijeta porijeklom iz Južne Afrike visoko je 30 do 40 centimetara. Listovi su uski, šiljasti i zeleni, a cvjetovi žuti i žućkastoljubičasti, raspoređeni u cvatu s jedne strane stabljike te ugodnog mirisa. Za cvjetove je često neophodno postaviti potporu da se ne bi povijali.

Odlično će izgledati i uz drugo cvijeće poput tulipana, gipsofile i božura, ali kombinacije neku budu vama na izbor.

Frezije se odlično slažu s drugim cvijećem Frezije se odlično slažu s drugim cvijećem (Foto: Living4media)

10 dokaza da jorgovan izgleda posebno čak i u najskromnijoj vazi Jorgovan Jorgovan Jorgovan +5 Jorgovan

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju