Božićni kolači mnogima su omiljeni dio blagdanskog stola, a prhki keksići s pekmezom zaštitni su znak svake božićne kutije s kolačima. S mirisom vanilije ili pak naranče stvoreni su za slatki zalogaj nakon ručka ili za druženje uz kavu s prijateljima. A njihov dodatni plus u vrijeme višednevnih okupljanja jest da njihova svježina traje nekoliko dana
Recept za prhke keksiće s pekmezom:
Sastojci:
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g maslaca
200 g šećera
1 cijelo jaje
3 tvrdo kuhana žumanjka
1 žličica ekstrakta od vanilije
+ pekmez od marelice
Postupak:
1. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte. Dodajte maslac i razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, promiješajte.
2. Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka, ekstrakt vanilije i zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.Božićni kolači mnogima su omiljeni dio blagdanskog stola, a prhki keksići s pekmezom zaštitni su znak svake božićne kutije s kolačima
3. Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
4. Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte oblike (npr. zvjezdice).
5. Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.
Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lijepite ih pekmezom od marelica ili ih samo umačite u otopljenu čokoladu.
Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu stajati više dana, zatvoreni u posudi i na sobnoj temperaturi.
Savjet: ako želite, u smjesu za keksiće možete dodati začine (cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili naranče. Ovdje saznajte kako se mogu napraviti fini i brzinski keksići od đumbira.
Dobar tek!
Ostale slatke inspiracije za božićni stol potražite na blogu Sweetheart.