Modna dizajnerica, kreativka, zaljubljenica u DIY i uređenje interijera, Tea Gligić, vlasnica je zagrebačkog doma ispunjenog pažljivo biranim detaljima koji ne mogu proći neprimijećeno.

Omiljene kutke svog doma Tea dijeli s pratiteljina na Instagramu, a s nama je pak podijelila odgovore na pitanja koja će s guštom pročitati svi oni koji vole lijepe interijere, kao i oni pred kojima je proces uređenja doma.

Ova modna dizajnerica dom dijeli s partnerom Martinom, dva sina, mačkom Mirkom i kujicom Kan. Svi oni žive u 99 metara kvadratnih stambenog prostora u obiteljskoj kući u Zagrebu.

Zbog uređenja vlastitog doma, kod Tee je čak i ljubav prema modni pala u drugi plan. Svoj interes, rad i vrijeme posvetila je uređenju i izradi različitih projekata.

Od samog starta smo Martin i ja imali viziju da u svojem domu želimo imati sve što nam se sviđa i nismo se pretjerano vodili nekim stilom ili usklađivanjem. Inspiracija je kod nas uvijek nekako život, boje, različiti materijali i teksture, predmeti koje volimo i za koje nas vežu uspomene.

Nisam opterećena što skuplja prašinu, a što ne jer smo u kućanskim poslovima ravnopravni. Gledali smo koliko funkcionalnost možemo spojiti sa estetikom koja mi je jako bitna. Što smo se više širili kao obitelj tako su se i javile dodatne potrebe za skadištenjem tako da su se putem svakako događale promjene i još uvijek se događaju, što moram priznati meni osobno uopće ne stvara problem i u tome uživam, priča nam Tea, kojoj je uređenje interijera hobi, ali odradi i neke ugodne suradnje kada joj to dozvoli slobodno vrijeme, a bake uskoče oko brige za djecu.

Posebno ponosna na ulazni hodnik

Što se tiče namještaja u njezinom domu, dio je kupovan u trgovinama namještajem, a dio je nasljeđe, poput crvene stolice u blagovaonici, stare slike na zidu, lampa u spavaćoj sobi.

Tu su i komadi koje su sami izrađivali.

Glavni majstor je moj Martin, a ja sam marljivi šegrt. Dok ja uglavnom dizajniram i stvaram ideje u glavi on ih svojim rukama realizira.

Tako je nastao betonski stol u blagovaoni. Težak preko 200 kilograma gladak kao mramor sa grubim neravnim rubovima, za mene savršeno nesavršen i jedinstven, objašnjava Tea koja je zajedno s partnerom posebno ponosna na ulazni hodnik.

Ponos ne iznenađuje kad se u obzir uzme činjenica da su taj hodnik sami zidali i pokrivali skrovište.

Uklopili smo ižbukani zid sa zlatnim listićima i ciglu. Na sve to dodali i pod sa crno bijelom šahovnicom, puno previše rekla bi većina ljudi, ali baš za taj hodnik dobijem najviše poruka da bi baš u njemu ljudi rado popili kavu koliko im je ambijent ugodan, zadovoljno ističe Tea koja, kada je u pitanju uređenje interijera, nikada u potpunosti ne miruje.

Mali stan od 31 metara kvadratnih Frustrira vas manjak prostora? Inspirirajte se ovim stančićem od 31 m2 koji izgleda ljepše od velikih stanova

Sitnice, kaže, rado i često mijenja, dok velike preinake ipak traže više vremena i organizacije.

Razmještaj slika po stanu i šetanje ostalih detalja zadovolji moju potrebu između konkretnijih radova, a ako se Martina pita ne treba više ništa pipnuti, govori kroz smijeh.

"Ne treba sve odmah i sad biti gotovo"

Na kraju podijelila je i svoj savjet za sve one čija avantura uređenja kuće ili stana tek počinje.

Moj savjet je da ne forsirate, ne treba sve odmah i sad biti gotovo, dom se gradi i mi kao osobe skupa s njim.

Mi smo dvije godine jeli na plastičnom stolu sa terase dok se nismo odlučili za ono što zbilja želimo.

Za renovacije uvijek prvo gledam što bi se moglo spasiti i preurediti prije nego se otpiše, prije kupovine uvijek gledam mogu li nešto možda sama dizajnirati i realizirati kao naprimjer uzglavlje iznad bračnog kreveta i naravno uvijek, ali uvijek postepeno muža pripremim na radove tako da moguće rasprave prođu što brže i lakše, kaže Tea čijim stanom možete "prošetati" u našoj galeriji.

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6 Deset vaših stanova i kuća koji su u 2021. postali prave zvijezde

Tamo vas čekaju spomenuta crvena stolica, zid od cigle, gomila savršeno uklopljenih detalja, spavaća soba u kojoj bismo i mi rado odmorile, dječja soba koja može poslužiti kao savršeni izvor inspiracije i hodnik koji se stvarno čini kao dobar izbor za ispijanje kave.

Kako uklopiti zid od cigle u dom?

Spomenuti zid od cigle dio je tog istog hodnika, a ako biste ga i sami rado imali u domu u nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako ga uklopiti.

  • Pažljivo odaberite zid. Radi se naime o statement zidu i morate imati na umu da će privlačiti najviše pažnje u bilo kojoj prostoriji.
  • Najlakša opcija je odabir zida bez prozora i vrata jer će vas rad oko rubova usporiti. Obratite pozornost i na utičnice.
  • Ako niste ljubitelj prirodne cigle, razmislite o drugim, zamjenskim opcijama, kao što su tapete. Ako ipak preferirate sirovi izgled cigle, ali ne i boju, možete je obojati. U koju boju? Svaku za koju smatrate da će se najbolje uklopiti u vaš dom

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju