U 2021. puno smo pisali i o vašim prekrasno uređenim domovima, balkonima, dvorištima. Neki su postali i prave zvijezde skupivši mnoštvo lajkova i komentara. Nema sumnje da su ti interijeri i eksterijeri oduševili mnoge te zasigurno poslužili drugima i kao inspiracija za uređenje vlastitog životnog prostora. S krajem godine izdvojili smo deset vaših stanova i kuća koji su nas osvojili.

Galerija +0 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja

Jedna riječ najbolje opisuje open space stan koji je mladi par iz Kutine uredio baš onako kako je zamišljao – savršeno. Svaki kutak prekrasnog doma pažljivo je osmišljen, s puno stila i estetike te čistih linija, a detalji poput drvenih letvi na zidu dnevne sobe, tapecirunga na zidu spavaće sobe te kombinacije drva i bijelog visokog sjaja osvajaju na prvi pogled. A garderobni ormar je pak zvijezda za sebe i ostvarenje sna mnogih žena, dizajniran kao garderoba otvorenog tipa koja izgleda poput zasebne prostorije.

Kristina Prenkaj, vlasnica stana, velika je ljubiteljica prirodnih materijala, prvenstveno drva, u kombinaciji s bijelim visokim sjajem. Kada je počela osmišljavati uređenje svojeg doma u kojem živi s dečkom, najbitnije joj je bilo imati veliku radnu površinu u kuhinji, kamin te otvoreni tip ormara, a u ostvarenju njezinih želja pomogla joj je dizajnerica interijera Ana Koro.

Slika nije dostupna Garderobni ormar je san snova! Kristininu stanu u Kutini mnogi se ne mogu prestati diviti

Dvorištu Daniele Bobanović iz Rijeke neki tepaju da je raj na zemlji, a samo jedan pogled na njezino raskošno cvjetno carstvo dovoljan je da se složimo s time. Danielina, kako je ona naziva, mala oaza mira svakog proljeća i ljeta obiluje raznolikim cvijećem, kao što su oleanderi, ružmarin, lavanda, pelargonije, begonije, petunije, bugenvilije, hortenzije, kale, ruže, glicinije, palme i mnogo drugog bilja i cvijeća. Sve Danielino cvijeće je čarolija, ali hortenzije su ipak kraljice njezina vrta. Ima oko dvadesetak velikih grmova u bijeloj, roza i ciklama boji.

Vrlo atraktivno izgleda i raskošna pampas trava, koja u dvorištu raste već 12 godina i mnogi joj se dive. Riječanka Daniela dobitnica je i nagrade Novog lista za najljepši vrt, no ipak su joj najdraža priznanja lajkovi i prelijepi komentari članova grupe Ideje za dvorište na Facebooku, u kojoj rado objavljuje fotografije svoje cvjetne idile.

Slika nije dostupna Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Uređujući svoj dom iz snova u Prelogu u Međimurju, Danijela Židov vodila se mišlju da kuća bude kao jedan veliki dnevni boravak, a ne svaka prostorija strogo definirana za sebe. Tako je i u kupaonicu dodala elemente dnevnog boravka, slike i vazu, a ovim fantastično uređenim životnim prostorom dominiraju crna, smeđa i zelena boja. Čak su i kuhinja i obje kupaonice crne, što ovaj međimurski dom čini zaista posebnim i drugačijim.

Uz tri glavne tamne boje, detalji su u bijelim, crnim, bakrenim i zelenim tonovima. Kako ne voli svijetle boje, pogotovo bijelu, u cijeloj Danijelinoj kući postoje dva komada bijelog namještaja. S obzirom na to da su zidovi morali biti bijeli zbog tamnog namještaja, u kupaonicama si je dala oduška te ih je u potpunosti uredila u tamnim bojama.

Slika nije dostupna Famozna! Kuća u Prelogu u kojoj su crna kuhinja i kupaonica glavne zvijezde

Svim ljubiteljima sukulenata, a ima ih, balkon Else Bećirhodžić iz Kaknja u Bosni i Hercegovini mogao bi biti poput ostvarenja sna. Elsa je u svojem domu stvorila malo carstvo sukulenata, u kojem je više od 400 različitih sukulentnih biljaka, a o njezinoj impresivnoj kolekciji pisao je i časopis iz Mostara. Elsa Bećirhodžić početkom rujna 2017. zatvorila je svoj butik i poslije 20 godina radnog staža odjednom se našla kod kuće u ulozi domaćice. Cvijeće je oduvijek voljela, ali kao zaposlena žena nije imala mnogo vremena da mu posveti puno pažnje.

Sada kada se našla kod kuće, odlučila se malo više posvetiti cvijeću. Tražeći na internetu ideje za tegle, naišla je na sukulente koji su većinom bili posađeni u zanimljivim ručno rađenim teglama. Oduševila se njihovim kompaktnim rozeticama, divnim bojama i oblicima i tako je počela njezina opsesija.

Slika nije dostupna Carstvo s više od 400 biljaka: Balkon koji će raspametiti ljubitelje sukulenata

Kada se prije godinu dana udala i doselila k suprugu Marinu, Mirela Brdar iz Osijeka jedva je čekala da od njegove kuće napravi topli dom po njihovoj mjeri. Suprug joj je s punim povjerenjem dao zeleno svjetlo, a Mirela je uredila idiličan prostor u kojem svaki kutak ima svoju čar. U uređenju svojeg doma Mirela je koristila bijelu boju kao bazu, dok s dekoracijama mijenja izgled interijera ovisno o raspoloženju i godišnjem dobu. U tu svrhu obojili su masivni namještaj u blagovaonici i dnevnoj sobi.

Godinama je skupljala dekoracije, jastučnice i posuđe, koje je većinom nalazila u jednoj online trgovini, ali i na sajmovima antikviteta. Svašta je pronašla i po tuđim tavanima i garažama, a smatra da za lijepo uređen dom nisu presudni novac i razvikane marke. Najdraža joj je bila renovacija kuhinje, uređene u vrlo šarmantnom retro stilu.

Slika nije dostupna Kuhinjica je savršenstvo! Kuća u Osijeku u kojoj svaki kutak ima svoju čar

Bugenviliju koja raste u Splitu, najveću na našim prostorima, u svojem dvorištu uzgojio je Denis Bojčić, strastveni uzgajivač i najveći kolekcionar bugenvilija i hibiskusa u Europi. I brojni strani turisti koji dođu u Split znaju za Denisovu fascinantnu kolekciju i, naravno, za uspomenu žele fotografiju ispred njegove veličanstvene bugenvilije. Denis Bujčić cvijeće uzgaja već četiri desetljeća, a počeo je s 15 godina, baš s bugenvilijom.

Ne postoji vrsta cvijeća koja nije prošla kroz Denisove ruke jer sve je želio vidjeti i probati, ali bugenvilija je bila i ostala njegova najveća ljubav i glavna preokupacija, pogotovo otkako je zbog autoimune bolesti mišića morao otići u invalidsku mirovinu. Denis je jedan od nekoliko hobista u svijetu koji stvaraju nove hibride hibiskusa. U svjetskom registru ovaj Splićanin ima registriranih tridesetak vlastitih hibiskusa koje je stvorio, a to je proces koji iziskuje puno volje, želje, vremena, a pogotovo strpljenja.

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja (Foto: Privatne fotografije)

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču

Kada je prije deset godina dobila na poklon prvu orhideju, Barbara Martinić iz Donje Stubice zaljubila se u ovo očaravajuće cvijeće i to je bio početak njezine velike ljubavi. Tu svoju prvu orhideju još uvijek ima, a tijekom godina u svojem domu stvorila je pravo carstvo orhideja, kojem se mnogi dive.

Prvo je skupljala samo phalenopsise, a kako je puno čitala i istraživala, shvatila je da ima mnoštvo drugih vrsta. Obitelj i prijatelji uvidjeli su njezinu ljubav prema orhidejama, pa je za rođendane dobivala orhideje i tako njezina zbirka danas broji više od 200 orhideja. Naravno, većinu orhideja kupila je sama jer je očaraju svojom ljepotom, lepezom raznih boja i šara. Osim phalenopsisa, kojih ima najviše, posjeduje i druge vrste: papučice, oncidiume, dendrobiume, vande, zygopetalume, cambrie, cymbidiume, razno sobno bilje i sukulente.

Slika nije dostupna Kuća u Donjoj Stubici u kojoj bi se ljubitelji orhideja osjećali kao u rajskom vrtu

Kada opisuje svoj balkon, Meri Kokić Francetić iz Rijeke kaže: "Evo, cijelu priču sam vam ispričala, kao da je ne znam što, a ne običan mali balkon". Ali njezin balkončić sve je samo ne običan, što pokazuje i više od 13.000 lajkova koliko je skupila fotografija balkona kada ju je Merina kći objavila u jednoj grupi na Facebooku. Za vrijeme lockdowna u grupi View from my window na Facebooku, gdje ljudi iz cijelog svijeta stavljaju fotografije, njezina kći objavila je fotografiju njihova balkona.

Prikupila je više od 13.000 lajkova i mnogi su pitali iz koje su države i grada. U stan deset minuta od centra Rijeke Meri se s obitelji uselila prije dvije godine, a balkon, iako je mali, postao je važno mjesto njihova doma. Balkončić od otprilike tri kvadara, kako kaže Meri, nema prekrasan pogled, ali zato ga je uredila tako da joj na njemu bude ugodno. Na njemu je i obilje sunca jer se nalazi na južnoj strani, tako da je ljeti sunčan cijeli dan.

Slika nije dostupna Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je oduševio svijet i skupio 13.000 lajkova

Bio je to jedan običan tavan, sada pretvoren u lijepi stan koji su uredila trojica muškaraca, otac i dva sina. Mama Mirka Posavec kompletno uređenje stana na tavanu njihove obiteljske kuće prepustila je svojim dečkima, koji su odradili fantastičan posao i njezini sinovi sada imaju svoj dio kuće u kojem uživaju.

Došli smo do razdoblja kad su nam sinovi porasli i naravno, svaki bi u svoju sobu. Pa da iskoristimo prostor, krenuli smo s uređenjem tavana budući da u donjem dijelu kuće nemamo dovoljno soba. Suprug radi u građevini, pa je svašta svugdje vidio i imao ideje, kaže Mirka Posavec iz Martijaneca u okolici Ludbrega. Sve je to potrajalo, radilo se skoro dvije godine, ali isplatilo se itekako. Nekoć običan tavan sada je s puno ukusa uređen stan od 90 i nešto kvadrata te ima malu kuhinju, dvije spavaće sobe, kupaonicu, blagovaonicu i dnevni boravak.

Slika nije dostupna Bio je to običan tavan: Lijepi stan u okolici Ludbrega koji su uredili otac i dva sina

Najljepše od vaših domova u 2021. godini zaokružit ćemo s domom Barbare Đorđević iz okolice Zagreba, u kojem se već početkom listopada počinje osjećati duh Božića. I ove godine svaki kutak Barbarina doma uređen je u blagdanskom štihu, a prvi detalj koji nam je zapeo za oko bio je ulaz u kuću. Ulaz na kojem vas čekaju Djed Mraz, polarni medvjed, drvca, pampasi, saonice, poštanski sandučić, fenjeri i raskošni vijenac s crvenom mašnom – zaista jedan od najljepše ukrašenih blagdanskih ulaza koje smo vidjeli.

Barbara s blagdanskim uređenjem starta već početkom desetog mjeseca kako bi si dala dovoljno vremena za zaista bajkoviti rezultat, za kuću prepunu detalja u kojoj je svaka sitnica tamo s razlogom i priča najljepšu božićnu priču.

Slika nije dostupna Svaki detalj je hit: Kuća nadomak Zagreba s jednim od najljepše ukrašenih ulaza

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju