Dolaskom proljeća tradicionalno čistimo dom i pročišćujemo vlastito tijelo – treba se riješiti balasta nakupljenog tijekom zime. Učinite to na jednostavan i ukusan način: spojite devet superhranjivih sastojaka u zeleni smoothie koji će iz organizma izvući štetne tvari, a napuniti vas zdravom energijom.

1. Korijandar je diuretik koji iz tijela "izvlači" suvišnu tekućinu i štetne tvari. Ta aromatična biljka obiluje esencijalnim uljima koja potiču želučane sokove te djeluje protuupalno.


2. Limun je također prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji - odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem, koji jačaju imunitet te pomažu protiv alergija.

'Proljetni smoothie za detoksikaciju sadrži limun, đumbir, zeleni čaj i druge super zdrave sastojke'

3. Zeleno lisnato povrće (matovilac, kelj, špinat, blitva, raštika, zelena salata) izvrstan je dodatak smoothiejima jer sadrži obilje vitamina A i C te minerala: željeza, magnezija, kalija, kalcija...

4. Avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje srca i krvnih žila. Također je dobar izvor vitamina B i E te kalija.

5. Ananas se ističe obiljem vitamina C i B, kao i minerala mangana, koji je u organizmu važan za proizvodnju energije i detoksikaciju. Ananas je bogat i bromelainom, enzimom koji pospješuje probavu.

6. Krastavac je riznica vitamina A, C i K (vitamin K važan je za čvrstoću kostiju i dobru krvnu sliku), a od minerala u obilnim količinama sadrži kalij te molibden, koji potiče metabolizam. Probajte i napitak od omiljenog začina uz koji će se kilogrami lakše topiti.

7. Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan), kao i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.

8. Zeleni čaj bogat je polifenolima, među kojima se ističu katehini – moćni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. 

9. Med sadrži više od 300 hranjivih tvari korisnih za organizam. Među njima su brojni minerali, vitamini, aminokiseline, enzimi... Birajte domaći med, a izbjegavajte onaj koji je industrijski prerađen.

Sastojci za smoothie protiv proljetnog umora:

  • 1 šalica ohlađenog zelenog čaja
  • 2-3 grančice lišća ili 1 žličica sjemenki korijandra
  • 1 šalica nasjeckanog zelenog lisnatog povrća po izboru
  • 1 šalica narezanog krastavca
  • 1 šalica narezanog ananasa
  • svježe iscijeđen sok 1 limuna
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • ½ avokada

Priprema smoothieja:

Stavite sve sastojke u blender i dobro usitnite u glatku smjesu.

Inspirirajte se i ostalim receptima za zdrave smoothieje:

Smoothie od celera Napitak od celera: Recept za supermenski doručak uz koji ćete se osjećati kao novi Slika nije dostupna Zelena bomba: Napitak za kožu kao iz Photoshopa Napitak koji popravlja krvnu sliku Moćni napitak koji popravlja krvnu sliku i vraća energiju Tri smoothieja Smoothie za doručak: Tri recepta koja će vas zasititi na barem nekoliko sati

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju