U svijetu se prikupe 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190.000 doza krvi.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

U Hrvatskoj je još uvijek mnogo veći broj muškaraca dobrotvornih darivatelja, istaknula je dr. Jukić, a u dugogodišnjem radu Zavoda detektirali su i najvjerojatnije obrazloženje.

U takve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju ni onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine, objašnjava naša sugovornica pa nastavlja:

Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Mnoge žene postanu redovite darivateljice krvi upravo kada prođu tu životnu fazu, govori.

Ako se dosad niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

1. Redovito darivanje krvi povezano je s manjim rizikom od infarkta

O toj temi napisano je nekoliko radova, govori dr. Jukić, a znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. Određivanje zdravlja krvi

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rhesus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis, objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratki liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:

Slika nije dostupna "Ljubimci donori": Baza koja pomaže kada vaš pas treba transfuziju krvi

S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji, pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No to je subjektivan dojam, kaže.

3. Osjećaj samopoštovanja za dulji i kvalitetniji život 

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu  to se ničime ne može platiti, ističe dr. Irena Jukić. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju