U srcu ljeta čini nam se kako je nepotrebno energiju trošiti na bilo kakve metode koje garantiraju gubitak kilograma i lijep izgled uvjereni da su za velike pothvate potrebni mjeseci strogih režima. No za promjenom navika nikada nije kasno, one su ključne da i u samo tjedan dana oblikujete svoje tijelo bez velikih napora i gladovanja te mu za početak podarite zdrav izgled

1. Iz svoje ishrane eliminirajte sve prerađene namirnice poput keksa, čipsa, slatkiša koje su sebi sadrže velike količine šećera i kiselosti koji sprječavaju šansu za gubljenjem težine.

Savjet: Kada vas uhvati želja za grickalicama one slatke zamijenite komadom lubenice ili drugog sezonskog voća, napravite domaći shake, a one slane svršeno mogu zamijeniti pikantni bademi ili primjerice čips od kelja.

>>Zabavno i korisno: U samo 10 minuta do 5 centimetara užeg struka

2. Masna hrana ljeti nikako ne bi trebala biti na tanjuru jer nakon takvog obroka  dolazi do malaksalosti, napetosti i usporenog rada metabolizma, masna hrana povećava opasnost od stvaranja naslaga unutar krvnih žila.

Grickalice koje u sebi sadrže velike količine šećera i kiselosti sprječavaju šansu za gubljenjem težine

Savjet: Izbacite s tanjura prženu, masnu hranu pojedite radije gustu juhu s komadom integralnog kruha i bijelim pilećim mesom kuhanim u vodi s malo maslinovog ulja. Dnevno pojedite najmanje tri porcije svježeg voća.

>>Ravan trbuh: Plan koji jamči besprijekorno prvo pokazivanje u bikiniju

3. Iz prehrane izbacite loše ugljikohidrate poput bijele riže, tjestenine, kruha koji izazivaju veliki porast šećera u krvi i kao takvi su najveća prijetnja vitkoj liniji.

Savjet: Sve je stvar navike pa jednostavno iz kuhinje izbacite sve loše i omiljenu tjesteninu zamijenite itegralnom, bijelu rižu cjelovitom. Kuhajte leću, mahune, kus-kus te ih ubacite u ljetne salate.

4. Kupovni sokovi, alkohol prepuni su kalorija na koje zaboravljamo, a koji se tako lako lijepe za kritične zone i pumpaju masne naslage te uzrokuju zadržavanje tekućine u tijelu.

Savjet: Žeđ utažite svježe cijeđenim sokovima, izvrsno rješenje je napitak od ananasa. Ovo tropsko voće sadrži bromelin - enzim koji razgrađuje bjelančevine. On potiče razgradnju fibrina, netopive bjelančevine povezane sa zadržavanjem tekućine.

5. Osjećaj žeđi često se zamjenjuje osjećajem gladi zbog čega posežemo za grickalicama i ne uspijevamo osloboditi niti pročistiti tijelo u čemu važnu ulogu ima voda.

Savjet: Pokušajte ujutro na tašte popiti čašu vodu, neka vam bude pri ruci kada god osjetite glad a ukoliko niste 'vodopija' i volite okuse isprobajte recept za vitaminsku vodu koja će povećati osjećaj sitosti.

Uživanje u hranjivom doručku potiče metabolizam na brži rad, a time i gubitak kilograma na zdrav način

6. Nedavno istraživanje pokazalo je da ljudi koji ne doručkuju češće gomilaju kilograme, naravno važno je i što jedete za doručak. Sendvići, peciva i slatko valja izbjegavati jer organizmu ovi proizvodi oduzimaju energije.

Savjet: Uživanje u hranjivom doručku potiče metabolizam na brži rad i time i gubitak kilograma. Jedite doručak bogat protienima koji će vas opskrbiti energijom i vlaknima koji će vam pomoći da duže ostanete siti.

7. Sjedenje je najveći uzrok debljine i najveća prijetnja zdravlju. Kada sjedimo naše tijelo lagano gubi sposobnost da sagorijeva višak masnoće. Sjedenje od par sati bez ustajanja uzrokuje usporeno djelovanja enzima lipaza koji inače pospješuje sagorijevanje masnoća.

Savjet:
Namjestite vremenski podsjetnik na mobitelu ili računalu koji će vas svakih sat vremena na radnom mjestu upozoriti da je vašem tijelu potrebno gibanje. A ujutro nakon buđenja dan započnite sa samo četiri minute vježbanja, napravite set vježbi za istezanje, set od deset trbušnjaka i deset čučnjeva, samo toliko je potrebno da vam krv poteče žilama i podigne energiju.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju