Dok uživamo u omiljenom napitku za razbuđivanje nitko niti ne pomišlja što se sve može nalaziti u jednoj šalici kave. Brazilci su se pozabavili ovim važnim pitanjem i otkrili kako u, mnogima, najdražem jutarnjem piću može biti još 13 neobičnih sastojaka, koji nemaju veze s kavom. Naime, zbog nestašice kave proizvođači i prerađivači pribjegavaju raznim prevarama pa u procesu berbe, obrade i pakiranja, neki neobični sastojci namjerno ili ne završe u kavi
Tako ćemo, ne znajući, umjesto kave popiti možda i samljevene grančice, ali i rižu, kukuruz, pšenicu, cikoriju, smeđi šećer, kakao sjemenke, grah, raž, škrob, ječam, ljuske sjemenki, acai bobice. Šokantne podatke otkrilo je istraživanje sa Sveučilišta Londria u Brazilu predstavljeno na sastanku American Chemical Society.
'S nižom ponudom kave na tržištu cijene rastu što pogoduje prevarama, a sve zbog veće ekonomske koristi', pojašnjava doktorica Suzana Lucy Nixdorf, sa Sveučilišta Londrina i voditeljica istraživačkog tima.Tijekom berbe u šalici kave znaju završiti i grančice, a tijekom obrade i neke sjemenke, kukuruz, smeđi šećer
Naime, nakon prženja kave i mljevenja postaje nemoguće vidjeti razliku posebno zbog tamne boje i teksture.
Tim na čelu s doktoricom Nixdorf, naime, otkrio je način kako s 95 postotnom sigurnošću mogu ustvrditi čistoću kave. To je iznimno važno, poručuju posebno zato što je moguća nestašica kave. Znanstvenici upozoravaju kako Brazil koji obično daje 55 milijuna vrećica kave, ove godine zbog suša mogao proizvesti samo 45 milijuna.