Tijekom hladnijih mjeseci naš imunitet slabi te postajemo podložni raznim infekcijama, najčešće grla i nosa. No kako bismo na vrijeme izbjegli prikovanost za krevet, potrebno je reagirati što prije i tijelo razbuditi zdravim saveznicima iz prirode, te neizostavnim vježbanjem. Na koji način djelovati preventivno i na vrijeme spriječiti prehladu, savjetovale su nam nutricionistica Marija Andrijašević i učiteljica joge Biljana Dorotić Džolić

1. Dodatan unos probiotika
Probiotici su živi mikroorganizmi koji, uneseni u dovoljnoj količini, blagotvorno djeluju na organizam domaćina, poboljšavajući svojstva njegove autohtone mikroflore probavnog sustava. Jednostavnije rečeno, probiotici su dobre bakterije.

Dobre bakterije u crijevima igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Naime, istraživanja su pokazala kako kontinuirano uzimanje probiotika pomaže u zaštiti protiv prehlade. Osobe koje su uzimale probiotike imale su 27 posto manji rizik od razvoja infekcija.

Šećer je jedan od najvećih neprijatelja imuniteta. Unesete li dnevno prehranom 199 g šećera (sadržaj tri limenke gaziranog soka), bijelim krvnim stanicama treba i do pet sati više kako bi pobijedile bakterije



2. Dodatno uzimanje cinka
Brojni kao dodatak prehrani uzimaju cink kako bi što prije pobijedili prehladu, no veća uloga ovog minerala njegovo je preventivno korištenje dok se prehlada još nije razvila. Rezultati brojnih studija pokazali su da uzimanje cinka kao dodatka prehrani najmanje pet mjeseci u kontinuitetu smanjuje razvoj prehlade, a ako se i razbolite, cink će olakšati simptome i skratiti trajanje prehlade.

3. Posuda za ispiranje nosa 'neti pot'

Dok smo na higijeni usne šupljine odavno doktorirali, kada je riječ o nosu, moramo priznati kako debelo zaostajemo. Naime nosnice su najveći sakupljači bakterija i virusa, koje neadekvatnom higijenom potiču brojne upale u tijelu, a najčešće infekcije dišnih puteva. Stoga je izuzetno važno nos svakodnevno ispirati, za što postoji posebna posuda s dugačkim grlom u koju je potrebno staviti malo unaprijed pripremljene otopine i soli.

Pola litre vode potrebno je prokuhati, ohladiti te u nju dodati jednu žlicu soli iz trgovina zdravom prehranom. Dobro izmiješati smjesu te malu količinu, oko pola decilitra, nalijte u posudu i isperite jednu pa drugu nosnicu.

4. NE šećerima, DA voću i povrću
Šećer je jedan od najvećih neprijatelja imuniteta, napominju nutricionisti. Unesete li dnevno prehranom 199 g šećera (sadržaj triju limenki gaziranog soka), bijelim krvnim stanicama treba i do pet sati više kako bi pobijedile bakterije. Jačanje imunološkog sustava i to pomoću obilja voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidansa, najbolja je prevncija u borbi s nadolazećim prehladama, ističe nutricionistica Marija Andrijašević.

Obilje vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razuzdaju, a pronaći ga možemo osim u naranči i u sezonskom povrću poput kiselog kupusa. Važno je s menija u potpunosti maknuti masnu hranu konzumirati namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline te obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.

5. Začini iz smočnice
Đumbir je najbolji prirodni saveznik u borbi s prehladama, naime on potiče organizam na proizvodnju dermicidina, zaštitnika od mikroorganizama. Osim toga đumbir konzumiran u čaju čisti grlo, dok kao dodatak jelu potiče cirkulaciju i grije tijelo.

Cimet ima protuupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega ga je poželjno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Za preventivu kod prehlada preporučuje se konzumiranje četvrtine cimeta pomiješanog sa žlicom meda ujutro na tašte.

Redovito kretanje, znojenje, prehrana bogata sezonskim voćem i povrćem osnovna su pravila koja će spriječiti prehladu



Klinčići su osušeni pupovi tropskog cvijeta mirtovca, a mogu se nabaviti u obliku pupa i praha, prvi se koristi kao čaj, dok drugi oblik možete koristiti kao dodatak jelima. Naime klinčić čisti sluznicu, pomaže kod sprječavanja prehlada i potiče znojenje tijela, sadrži vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine C, E, K i B6 i folnu kisleinu, zbog čega je važan kao prevencija protiv oboljenja.

6. Znojenje
Znojenjem se rješavamo toksina i mikroorganizama, pa je uz preporučeno vježbanje tijekom zimskih mjeseci potrebno rekreaciju pojačati žustrijim treningom koji će tijelo potaknuti na dodatno znojenje. Idealna kombinacija uz rekreaciju je sauna, jer visoke temperature potiču rast endorfina, prirodne tjelesne supstance koja nas oslobađa boli. Toplina poboljšava cirkulaciju i potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca. 

7. Redovito vježbanje i prakticiranje joga-poze koja jača imunitet

Vježbanje pomaže na više razina kada je naše zdravlje u pitanju, a malo trenutnog znojenja spriječit će kihanje i šmrcanje kasnije, tvrde znanstvenici. Veliki učinak na jačanje imuniteta ima joga, točnije ciljani položaji tijela-asane povezane s različitim tehnikama disanja i meditacijom koji pomažu smanjiti hormon stresa koji ugrožava imunološki sustav. Power Vinyasa Yoga učitelj Biljana Dorotić Džolić ističe prednosti joge i u borbi protiv prehlade predlaže ciljanu pozu.

Joga tradicionalno sve uzroke lošeg imuniteta pronalazi u lošoj probavi i radu crijeva koji su uzrokovani nepravilnom prehranom. Nepravilna probava uzrokuje nakupljanje toksina koji se mogu manifestirati bilo gdje u tijelu. Joga pomaže ojačati i stimulirati sva četiri glavna fiziološka sustava koji su povezani s imunološkim sustavom: krvožilini sustav, probavni sustav, živčani sustav i endokrini sustav.

Jedna od osnovnih joga-poza koja je sastavni dio pozdrava Suncu, a pomaže jačanju imuniteta jest adho mukha shvanasana, odnosno pas koji gleda prema dolje. Pozu možete prakticirati jednom dnevno sami kod kuće:

- Kleknite na prostirku i spustite kukove na pete, pružite ruke u širini ramena daleko ispred sebe.

- Lagano podižite koljena u zrak pokušavajući zadržati u potpunosti ravna leđa, pokušajte pete spustiti na pod. Ruke su ravne, glava je opuštena, ramena široka i udaljena od uha, uvučen trbuh i aktivna bedra.

- Dišite duboko i polagano samo na nos. Zadržite se u pozi 5 dubokih udaha. Ponovite više puta uz lagane pauze i odmor.