Tiramisu je jedan od onih slatkih klasika koji nam nikada ne dosadi. Lagana krema, okus kave i prefine piškote, čine kombinaciju kojoj je teško odoljeti.

Mi vam danas donosimo recept za nešto lakšu, proljetnu varijantu omiljenog kolača – tiramisu s jagodama. Recept za ovaj jednostavni i fini brzinski kolač, s nama je podijelila food blogerica Aleksandra iz Bosne i Hercegovine. 

Recept za Tiramisu s jagodama je nastao sasvim slučajno, kaže Aleksandra. Radila je poznatu Pavlovu tortu i ostalo joj je nekoliko žumanjaka. Nije dugo razmišljala što će učiniti s ostatkom kreme od vanilije, brzo joj je sinula ideja da napravi lagani tiramisu.

Sastojci za tiramisu s jagodama:

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  •  5 žumanjaka
  • 40 g gustina
  • 2 vanilin šećera
  • Korica pola limuna
  • 250 g maskarpone sira
  • 500 ml vrhnja za šlag

Ostalo:

  • 300 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • Aroma vanilije
  • 600 g jagoda

Tiramisu s jagodama - priprema:

  1. Stavite 500 ml mlijeka na štednjak i čekajte da prokuha.
  2. U mlijeko dodajte koricu pola limuna.
  3. U posebnoj zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  4. Kad je mlijeko prokuhalo, izvadite koricu limuna. Odvojite 200 ml vrućeg mlijeka i stavite u smjesu sa žumanjcima.
  5. Smjesu sa žumanjcima i mlijekom dodajte u preostalo mlijeko i kuhajte oko tri minute dok se smjesa ne zgusne.
  6. Da bi krema zadržala sjaj, odmah je prebacite u hladnu zdjelu koju ste barem pola sata držali u zamrzivaču.
  7. Prekrijte kremu plastičnom folijom i čekajte da se potpuno ohladi.
  8. Umutite 500 ml vrhnja za šlag.
  9. U hladnu kremu dodajte maskarpone i šlag. Šlag dodajte postepeno i lagano kako bi krema ostala prozračna.
  10. Piškote kratko namočite u mlijeku i poslažite u posudu.
  11. Na piškote dodajte kremu.
  12. Na kremu stavite jagode pa na jagode ponovno kremu. Ponovite postupak.

Uživajte u prefinom kolaču kojeg smo pronašli na Instagram profilu Moja mala kuhinja. Dobar tek!