U cijelom svijetu 21. ožujka obilježava se Dan osoba sa sindromom Down.

Ove godine ovaj dan neće se obilježiti kao obično, ali roditelji djece s Down sindorom odlučili su poslati poruku koja je ovih dana važnija nego ikad, a ona glasi "pazeći sebe paziš i mene".

Platforma za osobe sa Sindromom down, Čuvari ljubavi, koju su prošle godine pokrenule majke Larisa Porčić Filipaj iz Rijeke i Martina Vuković iz Zagreba, povodom današnjeg dana objavila je i video u kojem su okupile roditelje i djecu kako bi senzibilizirale javnost o ovoj osjetljivoj populaciji.

Sindrom Down: Razbijanje još jedne predrasude koja se pojavila s rasparenim čarapama

Upoznajte Lauru i Kristijana: Tek su im 3, a već su sada veliki borci i svojim prijateljima krče put

Između ostalog, mole ljude da štite svoje osobno zdravlje jer time štite i zdravlje ove osobito osjetljive populacije, djece sa Down sindromom.

Ova populacija općenito je sklonija infekcijama dišnog sustava, često su slabijeg imuniteta, a veliki postatak bori se s nekom pridruženom bolesti poput srčanih grešaka, hipotireoze, krvih i drugih bolesti... To ih čini osobito ranjivom skupinom za koju bi borba s koronavirusom mogla biti iznimno teška.

Stoga zajedno sa roditeljima iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore pozivamo širu populaciju na odgovorno i savjesno ponašanje, brigu o svom i tuđem zdravlju kako bi zaštitili prvo sebe, a potom i one koji su najslabiji među nama i najpodložniji oboljenju u ovo vrijeme pandemije.

Ovaj video dokaz je da ljubav zaista ne poznaje granice! Udruživši se, roditelji iz susjednih zemalja pokazali su kako se voli i štiti u zajedništvu bez obzira na različitosti, poručili su iz platoforme uz poruku da su ovu kampanju pokrenuli jedinim zajedničkim jezikom koji svi razumiju, jezikom ljubavi.