U cijelom svijetu 21. ožujka obilježava se Dan osoba sa sindromom Down.

Ove godine ovaj dan neće se obilježiti kao obično, ali roditelji djece s Down sindorom odlučili su poslati poruku koja je ovih dana važnija nego ikad, a ona glasi "pazeći sebe paziš i mene".

Platforma za osobe sa Sindromom down, Čuvari ljubavi, koju su prošle godine pokrenule majke Larisa Porčić Filipaj iz Rijeke i Martina Vuković iz Zagreba, povodom današnjeg dana objavila je i video u kojem su okupile roditelje i djecu kako bi senzibilizirale javnost o ovoj osjetljivoj populaciji.

Svjetski dan sindroma Down obilježava se nošenjem šarenih, rasparenih čarapa Sindrom Down: Razbijanje još jedne predrasude koja se pojavila s rasparenim čarapama

Laura i Kristijan zvijezde su modne kampanje (Foto: Looly Boo) - 2 Upoznajte Lauru i Kristijana: Tek su im 3, a već su sada veliki borci i svojim prijateljima krče put

Između ostalog, mole ljude da štite svoje osobno zdravlje jer time štite i zdravlje ove osobito osjetljive populacije, djece sa Down sindromom.

Ova populacija općenito je sklonija infekcijama dišnog sustava, često su slabijeg imuniteta, a veliki postatak bori se s nekom pridruženom bolesti poput srčanih grešaka, hipotireoze, krvih i drugih bolesti... To ih čini osobito ranjivom skupinom za koju bi borba s koronavirusom mogla biti iznimno teška.

Stoga zajedno sa roditeljima iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore pozivamo širu populaciju na odgovorno i savjesno ponašanje, brigu o svom i tuđem zdravlju kako bi zaštitili prvo sebe, a potom i one koji su najslabiji među nama i najpodložniji oboljenju u ovo vrijeme pandemije.

Ovaj video dokaz je da ljubav zaista ne poznaje granice! Udruživši se, roditelji iz susjednih zemalja pokazali su kako se voli i štiti u zajedništvu bez obzira na različitosti, poručili su iz platoforme uz poruku da su ovu kampanju pokrenuli jedinim zajedničkim jezikom koji svi razumiju, jezikom ljubavi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju