Vjerojatno najljepši dan u životu svake žene jest onaj kada postane majka. Upravo to dogodilo se Ivi koja se odlučila na porod kod kuće, kojeg zagovara sve više žena. No postoji pitanje koje još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno: Je li takozvani prirodni porod u potpunosti siguran?

'Prirodni porod nije samo vaginalni porod u koji nisu upleteni medikamenti, već nešto puno više od toga, a to je da žena rađa u okruženju u kojem se osjeća sigurno, neometano te da ima potpunu slobodu da radi što hoće i sluša svoje tijelo i signale koje ono šalje', izjavila je Lina Đuvalt iz psihološkog centra 'Razvoj'.



U mnogim europskim zemljama porod kod kuće sasvim je normalna i općeprihvaćena stvar, no on u Hrvatskoj još nije zakonski reguliran, jer primalje ne smiju u kućne posjete, što znači da ne smiju prisustvovati rađanju.

'U Hrvatskoj je situacija poprilično kontroverzna jer postoji zakon o zaštiti iz 2006. godine koji točno objašnjava postupak ponašanja osoblja i njihova intervencija pri porođaju kod kuće, dok s druge strane, hrvatske primalje nisu licencirane za taj posao,' objašnjava ginekolog Ivan Fistonić.

Standardni bolnički porođaj u Hrvatskoj mnogima nije bio visoko na listi prioriteta, a razlog je način na koji se u bolnicama sa ženama često postupa. Istraživanja pokazuju da je za zdrave trudnice I zdravu djecu porođaj kod kuće uz samostalnu primalju jednako siguran kao bolnički porođaj ili čak sigurniji.

No, neki rizici ipak postoje jer dijete može napraviti neki krivi pokret u porođajnom kanalu što zahtjeva momentalnu intervenciju.

Čini se ipak da prirodni porod stiže na velika vrata u Hrvatsku, dok se prema njemu žene iz drugih zemalja često okreću već godinama.

Osnovana je i Hrvatska komora primalja, pred kojom je velik posao donošenja niza pravnih akata da bi se, između ostalog, ženama omogućio i odabir mjesta porođaja uz asistenciju stručnog zdravstvenog djelatnika, kao što je to moguće i u zemljama EU-a.

 Ne propustite pogledati emisiju Zadovoljna nedjeljom u 17.40 sati na Doma TV te na portalu OYO.hr.