Ako ste u potrazi za hranjivim jelom koje će vam pomoći da smršavite, a istodobno čuvati vaše zdravlje, onda je ova juha pravi izbor za vas.
Namirnica koja je u velikoj mjeri zastupljena u ajurvedi zahvaljujući brojnim blagotvornim svojstvima naziva se mungo grah. To je izrazito hranjiva mahunarka zelene boje.
Često se koristi za detoksikaciju organizma i sjajna je za probavu, a ako želite smršavjeti, svakako je morate imati na svom jelovniku. Naime, mungo grah ima nisku kalorijsku vrijednost, ali je iznimno bogata proteinima, antioksidansima, vlaknima, vitaminima i drugim važnim nutrijentima.
U nastavku vam donosimo recept za zdravu i hranjivu ajurvedsku juhu od mungo graha koja će biti vaš saveznik u borbi protiv kilograma, a istodobno će hraniti vaš organizam zdravim tvarima i jačati vaš imunitet.
SASTOJCI:
20 dag mungo graha
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 žlica suncokretova ulja
¼ šalice lišća korijandera
1 list lovora
1 mala žlica svježe naribanog đumbira
1 mala žlica garam masale
pola male žlice kurkume u prahu
pola male žlice sjemenki gorušice
3 žlice soka od limuna
PRIPREMA:
1. Operite mungo grah i namočite ga u vodi preko noći.
2. Ocijedite ga, prelijte s litrom vode, ubacite lovorov list i pustite da zavri. Zatim u grah dodajte zgnječeni češnjak, sol i kurkumu te ostavite da se ovi začini prokuhaju dvije-tri minute. Zatim dodajte oguljenu i narezanu mrkvu te sve preostale začine osim limunova soka i kuhajte 40-ak minuta.
3. Na kraju u juhu dodajte limunov sok i poslužite je.
SAVJET:
U trgovinama sa zdravom hranom i bioproizvodima možete naći klasični mungo grah (zrna zelene boje) i mungo dal (zrna žute boje). Mungo dal zapravo su oljuštena zrna zelenog graha i nekima su lakše probavljiva te ukusnija, a ako njih koristite za juhu, pripremajte je na isti način.