Juha ne mora biti obična juha – bit će zanimljivija dodate li joj prije posluživanja svježe začinsko bilje ili lanene sjemenke, orahovo, bučino ili maslinovo ulje. Kako bi bila kremastija i probavljivija, juhu izradite u blenderu.
Juhe su dobre i zato što ćete na malo drukčiji način uvrstiti u prehranu važno povrće. Možete ih kuhati večer prije i nositi na posao ili podgrijavati po povratku kući.
Želite li skuhati juhu koja je ekspresno gotova i puna željeza, isprobajte recept iz knjige "Alkalna prehrana" autora dr. Stephana Domeniga, koju izdaje Školska knjiga. Juhi od špinata i muškatnog oraščića možete dodati novu dimenziju dodate li začinsko bilje poput peršina, korijandra ili kopra. Mogli biste si dopustiti i komadić maslaca ili malo vrhnja, a da ne poremetite alkalnost juhe.
Sastojci za juhu od špinata i muškatnog oraščića:
- 950 ml vode ili organskog povrtnog temeljca
- 450 g svježeg organski uzgojenog špinata, opranog
- kuhinjska ili morska sol
- muškatni oraščić
Priprema:
U većem loncu zakuhajte vodu ili povrtni temeljac. Dodajte špinat. Kuhajte najviše minutu. Miksajte juhu u blenderu dok ne postane glatka. Posolite kuhinjskom ili morskom solju i naribajte malo muškatnog oraščića.
Naslovnica knjige 'Alkalna prehrana' autora dr. Stephana Domeniga (Foto: Školska knjiga)