Jeste li već pogledali film Daleko (Faraway), redateljice Venesse Jopp, koji je na Netflix stigao na Dan žena, a još uvijek čvrsto drži mjesto na listi top 10 najgledanijih filmova?

Galerija

 Ako ste se umorili od klasične Netflixove produkcije koja je postala tako ukalupljena, ova bi vas topla ljudska priča mogla osvježiti. I ne samo to, mogla bi vas i raznježiti, inspirirati, razveseliti, opustiti, ali i osvijestiti.

Priča je klasična, međutim, sve osim priče je sasvim drugačije od svega što smo imali priliku gledati u zadnje vrijeme, a posebno na streaming servisima. Radnja se odvija na Braču i Šolti, a prizori Lijepe naše zaista oduzimaju dah. Jednostavno vam kroz glavu mora proći da uistinu živimo na jednom od najljepših dijelova kugle zemaljske.

U središte priče smješteni su izvrsni glumci, švicarska glumica Naomi Krauss i naš Goran Bogdan. Čitajući između redaka, da se zaključiti da ovaj simpatični par na pomalo satirični način dočarava romantični odnos u nešto zrelijim godinama.

Naomi glumi Zeynep, 49-godišnju ženu koja nakon smrti majke cijeli svoj život okrene naglavačke. Zarobljena u bezuspješnom braku i opterećena klasičnim životnim problemima, nije niti znala što joj zapravo u životu nedostaje.

Zeynep odlazi u Hrvatsku kako bi istražila nasljeđe svoje majke, ali i kako bi se odmorila i napunila baterije. U majčinoj kući naiđe na Josipa (Goran Bogdan) kojemu je njezina majka dopustila da živi u toj kući – sve dok se netko ne pojavi.

Faraway Foto: Netflix

I tu kreće tako topla priča, prožeta emocijama, realnim ljudskim situacijama, smijehom i kadrovima hrvatskih otoka koji oduzimaju dah. Izvrsni Goran Bogdan odglumio je jednu od najboljih uloga, a u filmu možemo gledati još poznatih lica s domaće filmske scene.

Njemački, engleski, hrvatski i malo turskog, jezici su koje slušamo u ovom filmu, a baš ta isprepletenost kultura, karaktera i međuljudskih odnosa filmu daje simpatičnu i komičnu notu. Ne možemo reći da očekujete spektakl, ali osvježenje zasigurno možete očekivati, jer Daleko razbija sve filmske predrasude.

Faraway Foto: Netflix

Zeynep nas uči da nikada nije kasno i da zrelije godine u životu mogu biti još uzbudljivije od dvadesetih ili tridesetih. Ima malo više kilograma, malo je niža i malo starija, od stereotipne glavne glumice kakvu inače gledamo u romantičnim komedijama – i upravo je to jedna od najvećih kvaliteta ovoga filma.

Osim klasične ljubavne priče s pomaknutim protagonistima, Daleko u fokus stavlja još društvenih problematika. Turizam, koji polako, ali sigurno istrebljuje skromnu otočnu tradiciju, politički nekorektan odnos bogatih i siromašnih, problemi na tržištu nekretnina – suptilno su zapakirani u ovu ljubavnu priču, ali dovoljno istaknuti da bismo ih primijetili i pohvalili.

Ne može se ovaj film usporediti s uspješnicama kojima su jučer dodijeljeni zlatni kipići, ali u tome i leži sav njegov šarm.

Daleko Foto: Netflix