Jeste li već pogledali film Daleko (Faraway), redateljice Venesse Jopp, koji je na Netflix stigao na Dan žena, a još uvijek čvrsto drži mjesto na listi top 10 najgledanijih filmova?

Galerija Scene iz filma Daleko Faraway Faraway +2 Scene iz filma

 Ako ste se umorili od klasične Netflixove produkcije koja je postala tako ukalupljena, ova bi vas topla ljudska priča mogla osvježiti. I ne samo to, mogla bi vas i raznježiti, inspirirati, razveseliti, opustiti, ali i osvijestiti.

Priča je klasična, međutim, sve osim priče je sasvim drugačije od svega što smo imali priliku gledati u zadnje vrijeme, a posebno na streaming servisima. Radnja se odvija na Braču i Šolti, a prizori Lijepe naše zaista oduzimaju dah. Jednostavno vam kroz glavu mora proći da uistinu živimo na jednom od najljepših dijelova kugle zemaljske.

U središte priče smješteni su izvrsni glumci, švicarska glumica Naomi Krauss i naš Goran Bogdan. Čitajući između redaka, da se zaključiti da ovaj simpatični par na pomalo satirični način dočarava romantični odnos u nešto zrelijim godinama.

Naomi glumi Zeynep, 49-godišnju ženu koja nakon smrti majke cijeli svoj život okrene naglavačke. Zarobljena u bezuspješnom braku i opterećena klasičnim životnim problemima, nije niti znala što joj zapravo u životu nedostaje.

Zeynep odlazi u Hrvatsku kako bi istražila nasljeđe svoje majke, ali i kako bi se odmorila i napunila baterije. U majčinoj kući naiđe na Josipa (Goran Bogdan) kojemu je njezina majka dopustila da živi u toj kući – sve dok se netko ne pojavi.

Faraway Scene iz filma "Faraway" (Foto: Netflix)

I tu kreće tako topla priča, prožeta emocijama, realnim ljudskim situacijama, smijehom i kadrovima hrvatskih otoka koji oduzimaju dah. Izvrsni Goran Bogdan odglumio je jednu od najboljih uloga, a u filmu možemo gledati još poznatih lica s domaće filmske scene.

Njemački, engleski, hrvatski i malo turskog, jezici su koje slušamo u ovom filmu, a baš ta isprepletenost kultura, karaktera i međuljudskih odnosa filmu daje simpatičnu i komičnu notu. Ne možemo reći da očekujete spektakl, ali osvježenje zasigurno možete očekivati, jer Daleko razbija sve filmske predrasude.

Faraway Scene iz filma "Faraway" (Foto: Netflix)

Zeynep nas uči da nikada nije kasno i da zrelije godine u životu mogu biti još uzbudljivije od dvadesetih ili tridesetih. Ima malo više kilograma, malo je niža i malo starija, od stereotipne glavne glumice kakvu inače gledamo u romantičnim komedijama – i upravo je to jedna od najvećih kvaliteta ovoga filma.

Osim klasične ljubavne priče s pomaknutim protagonistima, Daleko u fokus stavlja još društvenih problematika. Turizam, koji polako, ali sigurno istrebljuje skromnu otočnu tradiciju, politički nekorektan odnos bogatih i siromašnih, problemi na tržištu nekretnina – suptilno su zapakirani u ovu ljubavnu priču, ali dovoljno istaknuti da bismo ih primijetili i pohvalili.

Ne može se ovaj film usporediti s uspješnicama kojima su jučer dodijeljeni zlatni kipići, ali u tome i leži sav njegov šarm.

Daleko Scene iz filma "Faraway" (Foto: Netflix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju