Za sve one kreativne, koji uživaju u izradi torti i kolača fondant ili ticino masa je prava igračka. Gusta smjesa poput plastelina, lako se oblikuje i savija te može kolače i torte pretvoriti u pravo jestivo remek-djelo. Želite li fondant masu napraviti sami, donosimo najlakši recept od dva sastojka gotov u dvije minute.

Galerija

Fondant - sastojci:

  • 450 g sljezovih kolačića (marshmallow)
  • 1 kg šećera
  • 4 žlice vode

Fondant - postupak:

  1. U vatrostalnu zdjelu stavite sljezove kolačiće te dodajte dvije žlice vode.
  2. Zdjelu stavite u mikrovalnu pećnicu i grijte je 30 sekundi.
  3. Izvadite zdjelu, izmiješajte smjesu te vratite u mikrovalnu na još 30 sekundi.
  4. Kada su se kolačići potpuno otopili u smjesu dodajte polovicu šećera u prahu te ga dobro umiješajte.
  5. Dodajte još dvije žlice vode i ostatak šećera te ponovno miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  6. Maslacem ili margarinom namastite ruke i radnu površinu te smjesu istresite iz posude i rukama je par puta zamijesite u kuglu, kao da mijesite tijesto i vaša fondant smjesa je gotova.

Savjeti:

  • Umjesto u mikrovalnoj, sljezove kolačiće možete otopiti i na pari.
  • Želite li smjesi dati aromu, u otopljene sljezove kolačiće dodajte žličicu ekstrakta vanilije.
  • Želite li obojiti smjesu, podijelite je u više kugli te u svaku smjesu dodajte jestivu boju po želji.
  • Smjesu možete miješati rukama, ali i mikserom, s nastavkom za tijesto.
  • Želite li smjesu spremiti za kasnije, omotajte je u plastičnu foliju i spremite u hladnjak te prije korištenja ostavite da odstoji dok ne postane mekša.

Torte s fondant masom - 4 Foto: Stockfood

Provjerite još jedan način kako da sami napravite fontant smjesu.