Fondant - sastojci:
- 450 g sljezovih kolačića (marshmallow)
- 1 kg šećera
- 4 žlice vode
Fondant - postupak:
- U vatrostalnu zdjelu stavite sljezove kolačiće te dodajte dvije žlice vode.
- Zdjelu stavite u mikrovalnu pećnicu i grijte je 30 sekundi.
- Izvadite zdjelu, izmiješajte smjesu te vratite u mikrovalnu na još 30 sekundi.
- Kada su se kolačići potpuno otopili u smjesu dodajte polovicu šećera u prahu te ga dobro umiješajte.
- Dodajte još dvije žlice vode i ostatak šećera te ponovno miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Maslacem ili margarinom namastite ruke i radnu površinu te smjesu istresite iz posude i rukama je par puta zamijesite u kuglu, kao da mijesite tijesto i vaša fondant smjesa je gotova.
Savjeti:
- Umjesto u mikrovalnoj, sljezove kolačiće možete otopiti i na pari.
- Želite li smjesi dati aromu, u otopljene sljezove kolačiće dodajte žličicu ekstrakta vanilije.
- Želite li obojiti smjesu, podijelite je u više kugli te u svaku smjesu dodajte jestivu boju po želji.
- Smjesu možete miješati rukama, ali i mikserom, s nastavkom za tijesto.
- Želite li smjesu spremiti za kasnije, omotajte je u plastičnu foliju i spremite u hladnjak te prije korištenja ostavite da odstoji dok ne postane mekša.
Torte ukrašene fondant masom (Foto: Stockfood)
Provjerite još jedan način kako da sami napravite fontant smjesu.