Dosta vam je čaja, a želite se tijekom preostalih zimskih dana zašititi blagotvornim i ukusnim napitkom? Možete ga pripemiti za samo deset minuta i uživati u njegovim finim i ljekovitim sastojcima
Prestala je fama oko svinjske gripe, ministar Milinović je pocijepio cijelu obitelj, naša Jadranka Thatcher je odlučno rekla 'Ne', a što da mi drugi radimo?
Meni je čaja više na vrh glave, a lijepo je popiti nešto toplo pa imam prijedlog u vidu finog aromatičnog napitka gotovog za svega 10 min i zanimljivijeg od čaja.
Ideju sam uzela iz kuharice 'Leon: recipes and ingredients', ali sam je prilagodila svom ukusu pa se sad samo smješkam bočici koja me gleda s kuhinjskog pulta (a onome tko pogodi od čega je bočica prvotno bila, skidam kapu).Limuni, ljute naranče i grančica limuna glavni su sastojci ovog čarobnog i mirisnog zimskog napitka
Iako je moj dubrovački Mediteran ovih praznika bio sve samo ne osunčan, sa sobom sam u koferu, u koji bi mogao stati manji slon, u Zagreb dovukla malo domaćih limuna, ljutih naranača i pokoju grančicu ružmarina.
Ako nemate ljutih naranača, sve će fino funkcionirati i s 200ml limunovog soka. Navodno bi ovo trebalo biti dobro protiv prehlade. Živi bili pa vidjeli.
Sastojci:
200 ml soka od limuna i ljute naranče (cca 2 ljute naranče i 4 limuna)
1 prst naribanog svježeg đumbira
Grančica svježeg ružmarina
5-6 žlica meda
1) Sok od limuna, đumbir i ružmarin staviti na laganu vatru i čim počne vriti, maknuti s vatre.
2) Kad se malo ohladi, umiješati med i miješati dok se potpuno ne rastopi.
3) Uliti u steriliziranu bocu ili staklenku. Kad se ohladi, čuvati u frižideru.
4) Za posluživanje: preliti 4 žlice napitka kipućom vodom i dodati još žlicu meda.
Tko piše ove slasne recepte?
Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće. Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.
Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja. Glavni kriterij? Slastan rezultat!
Sushi - elegnatni zalogaj kojeg ćete zavoljeti
Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njenih kulinarskih putovanja!